Mammamagedagen

maj 1, 2015 0 av momentsbymary

mammam
Maria undersöker eventuell delning av magmusklerna hos Sandra. Maria jobbar på Naprapathälsan i Karlstad och är också mammamagetränare. Vill man ha hjälp att kolla sin mage, få råd och tips är det till en sådan tränare man vänder sig.

Förra lördagen var det mammamagedagen och jag var och lyssnade på en föreläsning om mammamage med Maria Berg från Naprapathälsan här i Karlstad.

Jag var ju lite av en träningsnörd innan barnen kom och jag vill gärna dit igen men jag vet att min kropp tagit en hel del stryk av graviditeterna och jag behöver bygga upp den i lagom takt. För mig är det därför viktigt att gå rätt tillväga och vara rädd om kroppen och det var därför jag gick på föreläsningen. När jag var på barnmässan för en dryg månad sedan undersökte Katarina Wonerud min mage och hon berättade att jag har en delning av magmusklerna men att det kommer bli mycket bättre om jag tränar upp de inre magmusklerna och på så sätt stabilisera upp mig.

Tyvärr upplever jag inte att informationen om vad som händer med kvinnans kropp under och efter graviditeten är särskilt god. Den har inte varit det i mitt fall åtminstone. Många tjejer upplever sina kroppar som främmande och skrämmande efter graviditeten. Jag fick en chock när jag efter min första graviditet skulle göra stabiliserande övningar och insåg att jag inte visste hur man spände magmusklerna. Jag som ansåg mig själv ha en riktigt bra kroppskännedom och bra kontroll över mina muskler förstod plötsligt inget. Jag trodde något var allvarligt fel med mig.

Jag önskar att jag hade gått på lördagens föreläsning för två och ett halvt år sedan. Då hade jag vetat mycket mer om vad jag skulle kunnat göra både under och efter graviditeten för att ge min kropp bästa möjliga förutsättningar för att läka och bli stark. Som tur är är det aldrig för sent att sätta igång att att göra de där stabiliserande övningarna för att minska eventuell delning av magmusklerna som många får efter en gravitet. Själv satte jag igång för några veckor sedan och jag har som avsikt att göra en uppföljande kontroll framöver. Själv använder jag mig av Mammamage-appen och jag tycker att den är toppen. Där finns instruktioner och information och jag följer det program som finns där. Övningarna blir stegvis mer krävande och jag hoppas att min mage i samma takt kommer bli bättre. Det allra bästa med appen är att de övningarna som finns där inte tar alls lång tid att göra, så inga ursäkter finns och dessutom får man det där knipandet som är så lätt att glömma på köpet.

För den som vill komma igång efter graviditeten är det klokt att läsa på lite, tex här. Var rädd om era kroppar och ge dom en chans att läka och byggas upp på ett smart sätt.