Renovering av utemöbler

Renovering av utemöbler

juli 16, 2022 0 av momentsbymary

För ett par veckor sedan fick jag syn på fyra retro trädgårdsstolar från 50-talet på en nätauktion. De hade ett lite speciellt utförande som jag blev väldigt förtjust i och till min glädje vann jag auktionen på utgångsbudet vilket var löjligt lågt. Att ingen annan bjöd kanske inte är så konstigt. Stolarna var lite rostiga, med avflagnad färg i metallstommen och träpartierna var så hängiga att det mesta inte skulle kunna räddas. För mig kändes det dock som att det inte spelade någon roll. Jag ville ha ett projekt att ta tag i.

Visst är stolarna charmiga med sina speciella ryggstöd!
Fina på håll, väldigt nedgångna när man kommer nära. Flagnande färg och lättare rostangrepp.
Den här sitsen var genomrutten och en bräda saknades.

Efter lite googlande kom jag fram till att stolarna var av märket Brio. Jag såg direkt att de behövde väldigt mycket kärlek och jag tyckte inte att det fanns någon anledning att försöka spara något av trädelarna av stolarna. Som allra första steg i renoveringen plockade jag därför isär sitsar och ryggstöd. Alla skruvar och beslag sparade jag sedan i en särskild burk, alla kommer inte kunna vara till användning men det är bra att ha dem för att ha som mått vid inköp av nya. Av de träbitar som var hela sparade jag tre av ryggstödsbitarna för att ha som mått vid tillverkandet av nya. Likaså sparade jag en sits.

I burken ligger de skruvar, muttrar och beslag som satt på stolarna.

Jag valde att börja med att ta mig an metallstommarna till stolarna. Detta av anledningen att det 1. är det tråkigaste som finns att ta bort färg 2. tar ganska lång tid för metallfärgen att härda så den blir riktigt stöttålig. Det finns ju olika sätt att få bort gammal färg från metall, jag valde ett som tar ganska lång tid med som är billigt eftersom jag hade det jag behövde hemma, borsta med metalltrissor fästa på skruvdragare. Visst tig det väldigt många timmar och var rätt trist ibland men det var riktigt tillfredsställande att se all färg borta och veta att förutsättningarna för ett riktigt bra slutresultat är det bästa.

En bra podd eller kanske ett sommarprat i lurarna är en god idé under sådant här evighetsjobb.
Nästan färdigt, stolarna hade minst ett vitt och ett gult lager färg. Den gula färgen kan ha varit originalet och den satt riktigt hårt.


När jag höll på att ta bort den gamla färgen upptäckte jag ett par små sprickor i metallen. Dessa lagade jag med kemisk metall, slipade lagningarna jämna och sedan rengjorde stommarna ordentligt innan jag satte igång med det terapeutiska och tillfredsställande momentet att måla.

Det här var den största sprickan. Kanske inte en fara för möbelns funktion mennågot som inte skulle vara särskilt bra för utseendet.
Kemisk metall, lätt att använda, härdar snabbt men se till att ha god ventilation!

När jag valde färg till stommarna var jag inte riktigt säker än på hur jag ville att träpartierna skulle vara målade. Det kändes som att vit färg på stommarna var det allra bästa valet eftersom jag hade friheten att kunna matcha med alla andra färger då. En stor fördel med färgen jag valde till skillnad från vissa billiga metallfärger är att den även behandlar och skyddar stolen mot rost. Den kan målas på rost och även om jag slipat på bra med mina metallborstar ville jag inte att eventuella missade angrepp skulle kunna förstöra mitt arbete senare. Metallfärgen är på ett sätt väldigt tacksam att måla med eftersom den så fint flyter ut, men samtidigt gäller det att inte råka stryka den för tjock för det sista jag vill ha på mina stolsramar är rinnande droppar av torkad färg.

Bra färg, målas bestämt, snabbt och lätt på hand i ett tunt lager innan den klibbar ihop.
Stolar på tork lite här och där och i bakgrunden hammocken jag byggde förra året.


Med de vitmålade ramarna stående i väntan på att färgen ska stelna helt påbörjade jag arbetet med att skapa nya ryggstöd och sitsar. Jag misstänkte att de sitsar som fanns på stolarna inte var originalet. De kändes för rektangulära för att höra ihop med ryggstöden. Jag tänker att de borde smalna av in mot ryggstödet. Av de få bilder jag hittade på nätet verkar den tanken stämma. Jag valde därför att rita en ny mall för sitsen, som jag tror kommer harmonisera med ryggstöden på ett bättre sätt. För att göra mitt arbete så smidigt som möjligt ritade jag upp mallen i två exemplar på hårt papper. Den ena klippte jag bara ut precis som den är för att ha till hjälp när jag ska montera ihop sitsarna. På den andra mallen mätte jag ut de fyra brädorna och mellanrummet mellan. Sedan numrerade jag brädmallarna och klippte ut dem.

När jag håller på med sånt här brukar jag anteckna även de enklaste uträkningarna, för även när det är enkelt är det lätt hänt att begå tankefel och då är det skönt att kunna spåra dem snabbt.


Nu väntade ett bra armträningspass för mig. De brädor som skulle användas hyvlades till önskad tjocklek, slipades och sågades till för att sedan slipas igen till en snygg finish. För att det inte skulle bli ett för enformigt jobb valde jag att göra några bitar åt gången så att momenten att slipa, såga och finslipa varvades. Ny blev det oväntat lite av slipning runt kanter, jag tycker att resultatet med sticksågen blev riktigt bra och det var förmodligen för att jag valde helt rätt tandning på sågbladet.

Jag tror inte att jag hyvlat sedan jag hade slöjd på högstadiet. Min misstanke är att den här hyveln hade vilat ännu längre. Men snacka om att få dubbel vinst för all spån kommer vara klockrent att tända brasan med i vinter.
Sticksågen, perfekt eftersom vissa hörn ska vara lite rundande. Kör med små och raka tänder på bladet för att såga lite ”finare”.
Ja, sen var det allt slipande. Det fanns ett och annat att justera efter mitt hyvlande.

När bitarna till sitsarna var klara var det bara att köra igång med samma sak en gång till med ryggstöden. Här använde jag gamla bitar från ryggstödet som mallar. Nu såg inte en enda bit likadan ut på de fyra stolarna men jag försökte att få ihop några till mallar som kändes bra ihop.

Med alla bitar klara lade jag ihop dem i högar för varje stol för att verkligen ha koll på dem under hela kommande arbete med att olja in, grundmåla och måla. I och med att varje stol har en uppsättning av sju bitar där ingen ar den andre lik kändes det viktigt att ha ordning hela tiden så att jag inte stod på slutet och upptäckte ett klantigt fel. Anledningen till att det var noga med att ha bitarna sorterade i uppsättningar för varje stol var att jag bestämt mig för att måla stolarna i olika färger. Den iden kom till mig redan när jag budade på stolarna. Det kändes så självklart att de skulle vara färggranna och synas ordentligt. Designen på dem är ju så speciell och de förtjänar verkligen att få sticka ut. Processen för mig att sedan välja färger var ganska lång och jag behövde förmodligen alla del där dagarna av färgskrapning, sågande, slipade och hyvlande för att landa i mitt beslut. Jag ville ha glada och mjuka färger som lyfte fram varandra och jag måste säga att även om det innebar en större utgift så var det i slutändan värt att måla stolarna i fyra olika kulörer. Jag får väl helt enkelt bygga något annat där resterna av färgerna kan användas.

Olja och grundmåla, ett lite tråkigt men nödvändigt steg.
Färgerna jag valde, både på papper och som kladd på handen 😉
Målning av en uppsättning åt gången, jag hade sällskap av katterna för det mesta.

När färgen torkat var det dags för avslutet på mitt stolprojekt. Stolarna monterades ihop och där stod de plötsligt i min trädgård och var precis så fina som jag hade tänkt mig. Man blir verkligen glad av att se dessa färggranna möbler, nu gäller det bara att hitta ett passande bord att komplettera med.

Det här har verkligen varit ett roligt projekt och under tiden jag hållt på med det har jag processat ett annat och betydligt större projekt som jag hoppas kunna dela med mig av snart. Men först, här kommer de, mina fina kalas-stolar!