Vildsvinsstek med höstiga smaker

Vildsvinsstek med höstiga smaker

september 30, 2020 0 av momentsbymary

Igår var det en riktigt gråmulen höstdag. Även om det inte regnade blev jag genomblöt av att vara ute, som att gå genom ett regnmoln. Sådana där riktigt höstiga dagar känns det rätt för mig med långkok i form av gryta eller stek.
I frysen hittade jag en vildsvinsstek från ett djur som jag misstänker kommer från skogarna vid mina föräldrars stuga. Jag tror i stort sett allt kött jag ätit senaste året har kommit från skogar eller hagar jag känner till. Det känns väldigt bra.

Jag har faktiskt aldrig lagat vildsvin tidigare men inspirerades av det som fanns i trädgården, morötter, äpplen, timjan. Dessutom var jag ute i skogen och plockade lite svamp och lingon under tiden köttet stod i ugnen, bra tillbehör till vilt. Eftersom gårdagens middag blev väldigt lyckad passar jag på att dela med mig av receptet. Det tar tid att laga denna rätt, men är så värt det. Dessutom är ens egen insats i köket inte så stor, köttet lagar ju sig själv i ugnen.

Mör vildsvinsstek i ugn
1 kg vildsvinsstek
1 klick smör
salt
peppar
1 gul lök (hackad)
2 vitlöksklyftor (hackade)
5 morötter i bitar (ca 3 cm) Används på två ställen i receptet
2 äpplen (klyftade)
10 charlottenlökar (hela)
några kvistar färsk timjan (eller 2 tsk torkad)
0,5 tsk rosmarin
0,5 tsk fänkålsfrön
3 lagerblad
2 msk tomatpuré
0,5 dl röd balsamvinäger
5 dl vatten
2 tärningar köttbuljong
2 msk kantarellfond
1,5 msk honung
ca 0,5-2 dl grädde/mjölk

Sätt ungen på 120 grader. Bryn köttet i smör i en stekgryta tills det fått en gyllene yta, salta och peppra. Plocka upp köttet och bryn därefter två av morötterna, lök och vitlök. Tillsätt timjan, rosmarin, lagerblad, fänkålsfrön samt tomatpuré. Rör runt och bryn på tomatpurén innan balsamvinäger och vatten tillsätts. Därefter blandas buljong och fond i. Koka upp grytan, lägg sedan i köttet och äppelklyftorna. Sätt på lock och ställ i ugnen. Där ska grytan stå och puttra några timmar, säg minst tre timmar för mört kött. Passa på att göra något riktigt bra under tiden.

Efter ca 3 timmar tas grytan ur ugnen och ställs utan lock på spisen. Tillsätt charlottenlökar och resterande morötter. Låt såsen koka till det att den reducerats i volym och charlottenlök och morot mjuknat. Plocka upp köttbiten och skiva samt charlottenlök och de senast ilagda morötterna och lägg i en form. Strö gärna över lite lingon om du har.

Plocka lagerbladen ur såsen och mixa den slät. Morötterna bör göra att såsen blir ganska tjock. Tillsätt honung och späd såsen med den mängd grädde/mjölk som passar din smak.

Tillbehör
Grytan serveras med potatis. Ett jättegott tillbehör är ”vild svamp”, svamp stekt i smör där wildchips tillsätts mot slutet och får stekas med en liten stund. Äppelmos rekommenderas starkt att ha som tillbehör, fläskkött och även vildsvin blir ju så jättegott med lite, eller mycket mos.

Svamp och wildchips är en perfekt kombination.
Passar perfekt på macka eller som tillbehör till kött.
Vackra färger när grytan tas ur ugnen.
Såsen blir fantastisk god, fylld med smak.