Välkommen Lou, en vän i natten

februari 26, 2015 1 av momentsbymary

1502262
Idag har jag funderat lite på det där med sömn. Anledningen till att jag började klura på det var att jag packat upp vår nya nattlampa som garanterat kommer bli en vän i natten. Nattlampan Lou från Zazu är så söt. Jag älskar ugglor och har valt den fina grå till barnrummet, den finns i rosa och turkost med.

Lampan har ett gäng funktioner och jag fruktade att den skulle vara svår att förstå sig på vilket inte är bra, en nattlampa används ju på natten och då kanske jag inte alltid är så pigg i huvudet. Efter att ha läst den mycket enkla bruksanvisningen insåg jag att det inte kommer vara något problem att manövrera lilla Lou, tack och lov.

pagelou
Tre olika lägen av ljus. Bara ugglan om man vill ha svagt, ringen om man vill ha starkare och båda för det starkaste ljuset.

Sanna sover fortfarande inne i vårat sovrum i sin vagga, Filip sover på barnrummet. Det är två barn med sovvanor som skiljer sig väldigt mycket åt. Jag vet att vi haft tur med hur våra nätter ser ut, jag har vänner vars barn är vakna en gång i halvtimmen/timmen fast de är flera år gamla.

Lilla F har alltid varit väldigt aktiv i sömnen. Han vände sig, sparkade, kröp och ställde sig i sömnen och redan som två månader gammal störde han oss rätt ordentlig nätterna igenom. Just då sparkades det hela, hela tiden. Det var svårt att ha honom nära och han ville inte heller vara nära. Han avskydde att ligga på rygg och redan från när han vara några få veckor gammal envisades han med att rulla över på mage och sova så. Lilla S däremot ligger stilla i sömnen, hon lägger sig gärna på sida och ibland rullar hon över till andra sidan.

Lilla F förstod inte det där med att gå och lägga sig i tid förrän han var några månader, lilla S däremot har somnat kl 19-20 sedan hon var fyra dagar gammal. När lilla F var liten kunde han vara vaken nån timma om nätterna innan han somnade om och sov till kl 06 eller 07, lilla S körde istället tekniken att vakna riktigt tidigt, mellan 02 och 05 och liksom ta morgon då.

Från att F var cirka ett halvår har vi varit riktigt bortskämda med att han sover mellan 19 och 06 eller 07. I perioder sover han sämre, då vaknar han några eller många gånger per natt, annars oftast bara en eller ett par gånger. I perioder har han nattskräck, då är det tufft för det går ju inte att trösta honom och utbrotten kan hålla på en timme. De tuffaste perioderna i lillens liv var mellan åta till nio månaders ålder och sedan runt 18 månaders ålder.
1502264
Lilla S gillar att kolla på lampan

Just nu sover lilla S sådär, hon är hostig och vaknar av besvären. Ofta får någon av oss hålla henne i famnen för att hon ska sova. Hon älskar närhet. Medan hennes bror alltid somnat bäst ensam somnar hon när man håller henne riktigt nära, gärna hud mot hud. Bra nätter har hon börjat sova ända till 07 på morgonen, med något eller ett par uppvaknanden på natten. Det är en lättnad att se att det går och jag hoppas att de där nätterna med tiden ska dyka upp oftare.

Dagtid började lilla F sova längre perioder efter att han blev ett år, allra bäst blev det i somras när han började sova en gång om dagen och gjorde det i egen säng. Nu kan han sova ett par timmar och det behövs för han är nästan aldrig stilla annars. Lilla S är lik son bror gällande sovandet på dagen. Några minuter nån gång på förmiddagen och eftermiddagen är vad hon sover, lite längre om hon får ligga och sova på någon av oss.

Skillnaden mellan hur barnens sovvanor ser ut är stora, deras dygnsrytm är lik varandra men hur de vill ha sömnen med närhet mm. skiljer sig enormt. Vi är uppe mellan ett par och väldig många gånger per natt med barnen och det känns som vi oftast har det riktigt bra (jag vet hur illa det kan vara). Jag är inte den som tror på att träna bort saker eller att det går att påverka barnen jättemycket när de är så små. För mig gör det inget att det får ta sin tid. I stället för att lägga energi på att få barnen att sova hela natten eller att få lilla S att sova själv på dagtid så låter jag det vara som det är och väntar på att tiden ska rätta till det. Jag tänker inte prova olika tekniker, analysera och experimentera för lillan visar så väl vad hon behöver, hon vill vara nära och det får hon vara. Visst, det går inte alla gånger för jag är ofta ensam, men när det går så får hon vara nära. Att städa, laga mat eller annat jag tänkt att jag borde göra får helt enkelt vänta, det är inte livsviktigt.

Jag vet att med lilla F är rutiner viktiga, vi måste göra samma sak varje kväll, vid samma tid. Han märker så väl när något är annorlunda och då blir han orolig och svårare att få i säng. Ruckar man på något så tar det lång tid att få honom i rätt banor igen. För oss betyder det att vi behöver vara hemma varje eftermiddag mellan 13.00 och 15.15 och vid 19.00 ska det vara nattning i sängen.

Något som är viktigt med mina små busar är att se till att de får sova direkt när de behöver det, annars blir de tokiga. De allra första signalerna på trötthet kans skilja sig mellan barn men lär man sig läsa av dom så kan man ha turen att få barnet att somna innan det blir övertrött, för är det något som kan vara rent hopplöst så är det att söva ett övertrött barn. Jag vet faktiskt inte alla gånger varför jag vet att lilla S behöver sova en stund, jag uppfattar uppenbarligen signalerna även om jag inte kan sätta tummen på vilka de är.

En vän frågade nyligen om mitt bästa tips kring barns sömn och mitt bästa tips är helt enkelt att inte lägga allt för mycket energi på hur man ska få barnet att sova hela natten utan istället lyssna till dess signaler och behov och faktiskt anpassa sig efter det lilla barnet, för i de allra flesta fall rättar det mesta till sig tids nog. Det kan kännas rätt hopplöst, tröstlöst och väldigt slitsamt i perioder, men de allra flesta barnen får rätt bra sovvanor ganska snabbt. Den här gången har jag tagit det med ro. Jag sparar energin till annat och accepterar att lilla fröken bestämt sig att det är morgon klockan 03.20. Det är såhär jag tänker och det är det bästa för mig, men det betyder inte att det självklart är det bästa för alla andra.