Tips för att bli en superförälder

oktober 2, 2014 1 av momentsbymary

Jag får för mig att jag är en supermorsa ibland, det är jag också. De allra flesta föräldrarna är ju faktiskt superföräldrar, vi har bara svårt att känna det eftersom saker sällan flyter på av sig själva. Men tänk om allt varit lätt, då hade ju inte vi superföräldrar behövts.

Eftersom jag idag firar 1,5 år som förälder och numera är tvåbarnsmamma tänker jag dela med mig av viktiga tips och råd baserade på min hittils ringa erfarenhet som mamma.
image
1. Det bästa sättet att få ditt barn att vakna är att sätta dig ner för att äta, gå på toa eller sätta på ditt favoritprogram på tv:n.

2. Är man istället ute efter ett sovande barn brukar det vara framgångsfullt att sitta och vänta på att det ska vakna.

3. Vill du få gå på toa ifred är det bra att ha med en bok, tidning eller kanske surfplatta. Att gå på toa ifred betyder nämligen inte att vara ensam utan att barnet eller barnen som följer med håller sig hyfsat lugna.

4. Förstoppning är inget vidare. Vill man få barnets förstoppning att släppa bör man vara sent ute till en avtalad tid och behöva klä det i varma kläder. När sista lagret är på och du precis ska lämna huset är chanserna stora att blöjan, eller till och med hela uppsättningen kläder är full i bajs.

5. Tystnad är något ljuvligt man drömmer om ibland som förälder men ta aldrig plötslig tystnad som ett gott tecken. Försvinner alla oljud för en stund bör du leta upp ditt/dina barn för då är det garanterat bus på gång.

6. Klädkoden som gäller är: från nyfödd till halvåret – ljus beige/cremefärgat för att slippa mjölkfläckar från spyor. Efter att barnet börjat med annat att äta bör man alltid ha kläder med mönster i olika färger där lortiga fingrar, fläckar från matvägrande barns utlopp, spyor och andra olyckor inte syns.

7. Barn är knepiga varelser. Ditt jobb är att klura ut ungefär hur det fungerar och lagom till att du börjat förstå och få en rutin kommer barnet ändra sig och fungera på ett annat sätt. Välkommen till den ständiga jakten på svaret på gåtan. Ha aldrig som mål att riktigt förstå ditt barn!

8. Det här med städning och att ”ha det städat” kan få helt andra betydelser efter att du fått barn. Ha inte allt för höga krav på dig själv. En rimlig nivå kan vara att inte ha något hälsovådligt framme.

9. När något är försvunnet, leta där du minst anar och finner du det inte så räkna med att det kommer fram tids nog… Ibland kan det betyda väldigt lång tid.

10. Oavsett hur många gånger du sagt att du inte tänker prata om dina barns vanor kring att kissa, bajsa, kräkas osv är det alltid okej att ändra sig. Känn dig inte allt för fånig när du plötsligt sitter där en dag och med en bekymrad rynka i pannan berättar att mini minsann inte bajsat sedan i förrgår.

11. Detta är det enda råd jag vill att du tar på allvar! Tänk på att när det blir tungt och tufft är det du som finns kvar hos barnet. När barnet är argt, trotsar eller svär så gör hen det med tryggheten att hen vet att du inte kommer försvinna. Den tryggheten är en av de finaste saker du kan ge ditt barn. Ingen förälder är perfekt och alla dagar är inte underbara, men vi är i regel fantastiskt bra föräldrar ändå för vi älskar våra barn villkorslöst och kämpar för att de ska få det som är bäst för dem. Du är alltid en superförälder och en otroligt viktig person – glöm aldrig det!