Tio motionsformer att testa 2015

januari 7, 2015 2 av momentsbymary

Äntligen är den sjunde januari här. Alla helger och bemärkelsedagar är förbi och det är dags att hoppa på viktresan igen men framförallt att försöka komma igång med den träning som min kvarvarande foglossning tillåter. Vad jag verkligen hoppas att 2015 ska ge mig är att jag ska kunna träna igen på riktigt. Nu har jag varit hindrad av graviditeter och foglossningsbesvär sedan sommaren 2012 och jag saknar träningen något enormt. Jag tränade mycket som ungdom, men då absolut inte stamma saker som jag började göra när jag var runt 30 år (som ungdom avskydde jag all form av konditionsträning). Som vuxen fann jag ett gäng fantastiska motionsformer, saker som jag inte gillat tidigare men nu blev min glädje i vardagen, mitt sätt att få ensamtid, att umgås, att utmana mig själv, att rensa hjärnan, att skratta och att också slappna av. Min erfarenhet är att bara för att man inte tyckt att en träningsform är rolig tidigare betyder den inte att man inte kommer falla för den ändå till slut. I år kommer träningen handla mycket om att gör det trots två riktigt små barn, för det är möjligt och jag tänker göra det på ett sätt så att både barn och vuxna har skoj.

När jag började träna började jag med löpning, jag hade avskytt det tidigare men läste någonstans att man skulle ge det 8 veckor med träning 2-3 gånger i veckan och sakta bygg på distans och fart och på så sätt lära kroppen att träna men även skapa ett ”beroende”´. Jag gav löpningen de där 8 veckorna och sedan var jag fast.

För att ha en motivation kan det vara bra att ha ett mål med träningen. Själv satte jag upp målet (då för ett gäng år sedan) att jag skulle göra tjejklassikern. Fyra motionsformer, spridda över året gjorde att jag fick prova fler träningsformer och sedan var jag fast för mer än bara löningen. Efter det ökades det bara på med nya grejer.

Träningskompisar har varit viktiga för mig. Det behöver inte betyda att man har träningskompisar med sig under passen, man kan även hitta vänner och kompisar för pepp och utmaningar över internet på olika forum.

Här följer en lista med tips på träningsformer som jag tycker att man kan testa under 2015, vissa fungerar utmärkt att utöva tillsammans med barnen. OBS!!! Glöm inte att ge kroppen tid att vänja sig, ta det lugnt, och börja försiktigt så att skaderisken minskar. Utmana hjärnan att fortsätta även om den påstår att något är trist, du behöver sannolikt komma över några spärrar för att släppa det. Tex är det så att de första 20 minuterna när jag är ute och springer eller cyklar kollar jag på klockan ca 357 gånger och tiden står stilla, men sen släpper det, kroppen blir varm och träningen blir mysigare. Framförallt, glöm inte tillgörande ”skyddsutrustning” i de sporter det behövs.


1. Vi börjar med löpning, min egen inkörsport till massa andra roliga grejer. Löpning är tråkigt – det säger många men så är det inte. Man kan springa på grus, asfalt, på spår i skogen, på bana och i obanad terräng. Man kan springa snabbt, långsamt, långt, kort, korta intervaller, långa intervaller, fartlek, med skor, barfota, lättviktsskor – jag variationerna är många. Det finns massa bra inkörningsprogram på internet där man kan välja sitt utefter vilken nivå man ligger på idag och vilka mål man har. Världen ligger framför dina löparfötter.

Ja, du kan springa med barn, små barn i joggingvagn, större cyklandes bredvid, ännu större springandes bredvid och sen springer de ifrån dig.

2. Inte helt osökt hamnar jag nu på längdskidåkning, vi följer nämligen grenordningen jag hade när jag gjorde tjejklassikern. Låt dig inte stoppas av att du inte har några skidor för det finns att hyra eller så lånar du av någon i samma viktklass. Längdskidor en solig vinterdag med paus för russin, varm choklad och ostmacka i soft stil är jättemysigt, längdskidåkning är också effektiv träning med flås och energidryck – det är du som väljer hur du vill ha det. Men jag har ju inte stått på skidor sedan lågstadiet, jag kan inte, dessutom var det trist och kallt – jo du kan, du är vuxen nu och det är inte längre samma sak. Man kan ta en timmes privatlektion av skidlärare och få med sig massa bra tips dessutom, ge det en chans för det är något alldeles speciellt med den naturupplevelse skidåkningen kan ge en kall vit vinterdag. Längdskidåkning är skonsamt, när jag hade foglossning under graviditeten med Filuren kunde jag ändå hasa runt Sälen i v 33.

3. Landsvägscykling, min första riktigt stora motionskärlek. Jag fastnade för cyklingen under tjejklassikern så helgen efter tjejvättern var jag tvungen att köra stora Vätternrundan och hoppa på En Svensk Klassiker. Landsvägscykling är verkligen en slags frihet. Man kommer så långt på kort tid vilket betyder att man hinner se så mycket och lära känna sina omgivningar på ett nytt sätt. Det finns något särskilt med att sitta där på sadeln en ljummen sommarkväll och svischa fram längs varma vägar och känna dofterna från växterna vid sidan av vägen. Cykla landsväg kan man göra stora delar av året och blir man sedan som jag blev, galen i det, bär man bara in cykeln under den kallare årstiden och ställer den på en trainer så kan man cykla inne. Cykling har blivit en riktigt stor motionsform i Sverige och det finns klubbar i stort sett överallt. Genom klubbarna kan man lära sig massa bra grejer kring träningen samt vett och etikett och få ny vänner och träningskompisar. Liksom löpningen går cyklingen att variera på många sätt. Cykling är väldigt skonsamt för kroppen men se till att du har en cykel av rätt storlek med rätt inställningar för din kropp.

Cykla kan man göra med småttingar med, man får tänka på att cykla där det är säkert och inte allt för fort. Småttingar i cykelvagn eller cykelsits, större kan få cykla med och sen kommer dagen då de cyklar ifrån dig.

4. Simning är mer än att plaska runt lite i vattnet med barnen. Simning är för mig en skön avslappnande motionsform som jag på något vis missar att den är ansträngande. Jag tror att det har att göra med att jag inte blir varm på samma sätt eftersom vattnet kyler. Simma funkar ju året om bara det finns ett badhus att tillgå. En skön bastu efter simningen i lugn och ro är underbart och glöm inte att det där lugnet är lika viktigt som motionen, för man behöver återhämtning. För mig var simningen det jag satsade på dagar då jag ville röra mig men också behövde återhämtning.

Simning är perfekt att passa på att köra när ni ändå är och badar. Är det fler vuxna med kan den ena simma medan barnen är med d/de andra.

5. Att cykla mountainbike är nog det jag längtar allra mest efter just nu. Det är mitt sätt att släppa loss endorfinerna totalt i kroppen. Att vara på gränsen, hoppa över stockar, utmana svåra stenpartier, cykla utför stup och verkligen ge järnet är en fantastisk känsla, jag blir lycklig av det. Den här motionsformen är perfekt för dig som älskar att utmana dig själv och att bli genomsvett, lerig och ibland ganska blåslagen. I sommar ska jag flyga fram på stigarna, är det bara.

Ta inte med riktigt små i skogen på cykling, detta är de vuxnas lek. Men när ditt barn lärt sig att cykla ordentligt så ta en mysig skogstur på vägar eller snälla breda stigar och låt det utvecklas därifrån. Med tiden kommer barnet cykla ifrån dig även i skogen.

6. Orientering är inte bara att springa vilse i skogen. Kanske minns du orientering som en sport i skolan där man fick en lapp och en kompass och inte fattade ett dugg av vad man skulle göra. Sen följde någon timma av förvirring i skogen och när du väl trodde att du visste var du var så sprang klassens snygging förbi i hög fart och efter det var du lika lost igen. Så behöver det inte vara som vuxen. Orientering är kanonbra om man vill glömma att det är jobbigt att springa, du har liksom för fullt upp med att följa kartan. Jag älskar orientering, jag drömmer om att kunna göra det igen och jag hoppas att min kropp kommer tillåta det. Att orienter är lite som ett vuxet svar på skatletning, men orientering är faktiskt också en otroligt bra familjesport då klubbarna ofta har kurser för såväl små som stora nybörjare och fortsättare och på tävlingar är det vanligt med upplägg så att hela familjen kan vara med och tävla.

Hela familjen kan orientera, många klubbar har grupper för barn redan från mycket ung ålder.

7. Paddling är kanske något man gjorde på ett läger som liten, men det är faktiskt en riktigt spännande motionsform för du tar dig via vattnet till ställen där du inte brukar vara. Ensam eller flera tillsammans kan man få röra på sig och samtidigt njuta av omgivningarna. Är man flera kan det bli en intressant forma av träning av samarbetsförmåga dessutom för det är inte alltid så självklart att man får till paddlingen i par.

Visst kan hela familjen paddla, med en bred kanadensare i lugnare vatten utan stress.

8. Multisport var en sak jag var väldigt fascinerad över tidigare. Jag såg folk utöva det i en dokumentär och tänkte att de var helt fantastiska. Två år efter att jag själv börjat träna gnomförde jag min första multisporttävling och det var hur skoj som helst. Är du redan lite van vid att träna så snälla prova en tävling. Många gånger finns det en nybörjarklass där du och en vän kan delta i par. Multisport är som när man är på en buffé och allt det där goda man älskar står framme. Bara ös på.

Multisport är skoj, men för att det ska funka behöver man vara några år och helst rätt gammal. De minsta barnen fungerar bäst som hejarklack.

9. Av all motion jag provade i vuxen ålder var det läskigast att börja med innebandy och fotboll. Detta för att det kändes som att det var den enda sporten som jag var tvungen att prestera i. Jag blev medryckt på jobbet till deras träning men insåg snabbt att man inte behövde prestera, det handlade om att köra på sin egen nivå, ha kul och svettas i massor. Mång gånger har arbetsplatser ett litet lag i innebandy eller fotboll eller så finns det kompisgäng eller liknande som har korplag där umgänge går före prestation men det ändå svettas och slits en hel del.

Träna med boll eller boll och klubba med barnen kan man göra tidigt. Lilla grabben här hemma älskar att hålla på och man själv får ju möjlighet att springa omkring även om inte alltid han hänger med i svängarna.

10. Racketsport – tennis, bordtennis, badminton och squash är kanonbra att göra året om och rackethallar brukar hyra ut banor och även utrustning hyfsat billigt. Jag tycker att det är riktigt skoj träning och här ingår det livsviktig, nämligen att slå sin motståndare. Jag var aldrig någon hejare på att träffa bollen som ung men då blev jag sur, idag skrattar jag åt det.

Är barnen bara nog stora att förstå principen kan de vara med och spela, det blir granterat du som får den mesta motionen så länge deras bollar åker åt alla hål.

Detta var 10 tips om motionsformer jag tycker att du ska testa 2015. Jag själv var helt ointresserad av många av dom som barn och ungdom men nu som vuxen var det en helt annan sak, så ge det en chans, utmana dig själv och ha ett riktigt svettigt gott nytt år!