Tårtterapi

maj 14, 2014 1 av momentsbymary

Igår hade jag behövt knyta på mig löparskorna och sprungit, sprungit tills kroppen var helt slut och huvudet fått rensas och vilat. Jag tror jag hade behövt det mer än någonsin förut i livet men tyvärr hindrar foglossningen mig, jag kan ju inte ens gå. Eftersom träningsterapi inte var möjlig försökte jag ta hand om mig själv genom bakning. Jag tänkte att en fin, luftig glänsande smet kanske kunde verka helande. Det låter knäppt, men en riktigt fin smet eller deg kan göra mig lycklig, varm och fylld av kärlek.

image

Bästa vännen

Det finns få recept som jag uppskattar så mycket som tårtbottensreceptet ”tre lika”. Jag tycker att det verkar omöjligt att misslyckas med det. Jag kommer inte skriva upp receptet här för det kommer upp på direkten om man googlar ”tre lika”. Receptet är otroligt enkelt och jag älskar hur bottnarna blir. Man kan få lite olika variationer på dem beroende på hur mycket potatismjöl man väljer att ha, men alla variationer blir bra på sitt sätt. Igår var inget tillfälle att experimentera och prova nya saker, igår var bakningen till för trygghet och tröst, därför föll valet just på att göra tårtbottnar efter ”tre lika-principen” i chokladsmak
image

Jag valde att använda vinglas, inte lika praktiskt men festligt

Jag valde mina minsta anslag, 15 och 10 cm i diameter. De är så söta och jag blir alltid lite varm i hjärtat när jag ser dom. Mitt bästa tips för att lyckas med tårtbotten av det slag jag bakade idag är att vispa ägg och socker riktigt länge. Jag satte därför ingång min KitchenAid och sedan gjorde jag iordning anslagen, dvs klädde dom i bakplåtspapper på insidan så att bottnarna skulle kunna resa sig högre än anslagen. Jag passade på att tömma diskmaskinen med medan ägg och socker blev riktigt, riktigt fluffigt.

Tårtbotten är så enkelt att göra och den sorten jag gjorde går bra att frysa ner. Jag brukar göra botten och fylla den en dag, sedan får tårtan stå inplastad under natten och gosa till sig för att bli dekorerad dagen efter. Det är inte bara det att tårtan blir godare om den står till sig, den blir lite mer kompakt så klär man in den i sugarpaste eller mandelmassa minskar riskerna att den ska dra ihop sig lite så dekorationen blir ”hängig”.

Mina delads på tre och jag valde att ha ett mockatäcke på följt av hallongrädde. Mockatäcket är av samma slag som man har på kärleksmums men jag har i lite extra kakao och väldigt starkt kaffe. Ovanpå täcket spritsas hallongrädden för att inte kladda ut mockamassan.

image

Naken tårta, mockafyllningen ligger under hallongrädden

Den här gången täckte jag bara tårtorna med grädde och garnerade dom. Minitårtan stannar hemma i kylen medan den större får åka med till makens jobb inatt.

image

Minitårtan

image

Tårtan till mannens kollegor uppifrån