Tårta med banan och nutella

mars 11, 2015 1 av momentsbymary

 

15031012
Igår ställde jag mig på vågen och såg att jag gått ner 25 kilo sedan dagen innan förlossningen för ett halvår sedan. Jag bestämde mig för att fira med att baka tårta. Det låter väl kanske lite knepigt men jag har inga förbud i min diet, man kan äta nästan allt men det kanske inte går att äta så stora bitar av allt.

Det fanns inte så jättemycket saker hemma men jag slängde ihop en enkel ”tre lika delar-botten”. Jag hade två deciliter grädde som jag använde till fyllning, hade jag haft mer hade jag täckt tårtan med grädde också men nu fick det bli en marängsmörkräms täckt tårta istället för det hade jag ändå hemma. Jag är egentligen inte ett fan av smörkräm och skulle valt grädde alla gånger till denna tårta men nu fanns inte valet.
15031013
Grädden blandade jag med nutella, för min man älskar nutella. Till detta skivade jag banan för nutella och banan är ju himmelskt ihop.

Den här tårtan går snabbt att göra, jag gjorde den när sonen var på förskolan mellan 9-12 och då fick jag mycket annat fixat i hemmet samt mycket mys med lillan också.

Tårtan är gjord i ett 15 cm anslag och jag gissar att man får köra dubbel sats på samtliga ingredienser i både botten och fyllning om man vill köra ca 24 cm. Tårtan kan tänkas räcka till 6 personer.

Botten (tre lika delar)
3 ägg
Socker
Potatismjöl
Vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 150 grader. Ställ fram 3 glas. Klä en form med bakplåtspapper.
Knäck äggen och häll i ett glas.
Fyll nästa glas lika högt upp som äggen med socker.
Fyll det tredje glaset en tredjedel så högt som ägg och socker med potatismjöl. Häll sedan på vetemjöl till nivån som är i glaset med ägg och glaset med socker. Det ska nu vara 3 glas lika högt fyllda med ingridienser. Tillsätt bakpulver och vaniljsocker i mjölglaset.

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölblandningen och rör slätt. Häll över i formen och grädda ca 30 minuter i nedre delen av ugnen. Ställ att svalna.
15031016
Fyllning
2 bananer
Nutellagrädde
2 dl gräddde
1 dl nutella

Vispa grädden, ganska hårt men se till att den inte bli övervispad och kornig. Blanda med nutella.

Skiva bananerna.

Montering
Skär bottnen i tre delar på höjden. Lägg ut det första lagret, lägg på bananskivor och fördela sedan hälften av nutellagrädden över bottnen. Lägg på nästa lager botten, tryck lätt så att den lägger sig tätt mot grädden, lägg på banan och fördela sedan resten av nutellagrädden över tårtan.

Vispa eventuellt ett par deciliter grädde och täck tårtan med. Jag täckte med marängsmörkräm enligt detta recept.