Syndigt god chokladtårta fylld med passion

Syndigt god chokladtårta fylld med passion

juli 3, 2014 0 av momentsbymary

En sak som jag märkt bland mina bekanta som nyligen fått barn är att det är väldigt lätt att glida ifrån varandra som partners. Livet kretsar mycket kring barnet/barnen och dess behov och den första tiden med barn kanske inte bjuder på så många stunder där man möts som två vuxna och ägnar sig åt varandra. Jag kan med glädje säga att vi inte har fått erfara detta vilket känns skönt, att ha varandra nära mentalt är viktigt för mig, jag finner så mycket styrka i vår relation.

Det är lätt att glömma alla små enkla saker som man kan göra för varandra för att visa uppskattning, man kanske har haft en vaknatt, barnet kanske är irriterat och grinig, tänderna är på vägen, näsan snorig eller något annat som gör att energin inte finns där. Men glöm inte bort att låta den där chokladbiten partnern älskar få följa med från affären, lägg paprikabitarna i ett hjärta när du fixar kvällmackan åt honom eller henne eller bara gör en så enkel sak som att stanna upp och se varandra i ögonen och le. Det är de små sakerna, ögonblicken av uppskattning och uppmuntran som kan förgylla vardagen.
image
En fikastund för två kan vara ovärderlig tid tillsammans

Själv gillar jag att lägga lite extra kärlek i mat eller bakverk för att visa min man att han betyder väldigt mycket för mig. Idag serverades han därför en tårta i form av ett hjärta, en mörk chokladtårta med syrlig, frisk fyllning. Bottnen i tårtan är en av typiskt amerikanskt slag, med olja och fil/yoghurt bland ingredienserna. Den är saftig, lite klibbig och kräver något uppfriskande till sig för att smaken ska komma till sin rätt, jag gjorde därför en mousse med smak av passionsfrukt och nektarin och på tårtan fanns chokladganache och färska bär.
image

Tårtbotten
Tårtbottenreceptet har jag fått av en kompis som skrivit ner det från internet. Tyvärr vet jag inte vilken sida det var hon använt, annars hade det varit väldigt lätt att länka, nu får jag skriva ut det istället.

2 ägg
1,25 dl neutral olja
2,5 dl starkt kaffe
2,5 dl filmjölk (går att ersätta med naturell yoghurt)
3,25 dl mjöl
2 dl kakao
5 dl strösocker
1 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat

Smörj tre formar (alternativt klä dem med bakplåtspapper). Jag använde aluminiumformar (för paj) med diameter 14 cm, men det går att ha lite större formar också. Efter användning diskades de ur och återanvänds.
Vispa lätt ägg, fil, kaffe och olja. I en annan skål blandas de torra ingredienserna som sedan försiktigt vispas ner i den första skålen till en smet. Häll över smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen ca 35-40 minuter. Kontrollera med en sticka om bottnarna är klara. Dessa bottnar ser rätt fuktiga och glansiga ut även när de är färdiggräddade så det gäller att verkligen kolla med sticka annars är de omöjligt att veta när de är klara.

Låt bottnarna svalna (frys in dom om tårtan ska göras klar en annan gång). Bottnarna är rätt mjuka i  koncistensen och de ska med fördel ligga och stelna en halvtimma i frysen innan tårtan monteras, men det går såklart att ha dom frysta från börja och istället plocka fram dom så att de får tina lite innan tårtan ska fyllas. Eftersom jag ville uppvakta min man lite extra gjorde jag så att jag skar ut hjärtan ur bottnarna när de legat i frysen för att stelna lite innan jag fyllde tårtan.

Passionsfrukt- och nektarinmousse
3 gelatinblad
150 gram passionsfruktkött
100 gram nektarinfruktkött
250 gram mascarponeost
0,75 dl socker
1 dl vatten
6 dl grädde

Lägg gelatinet i kallt vatten.
Skölj nektarinerna och dela i mindre delar, lägg dem i en kastrull tillsammans med vattnet och koka upp. Låt nektarinerna koka till dess att de mjuknat, fyll på med vatten om det behövs så att det inte torkar ut eller bränner fast. När nektarinerna är mjuka mixas frukten.
Häll i passionsfruktkärnorna och socker i nektarinpurén och koka någon minut. Passera därefter röran genom en sil så att kärnorna rensas ur.
Rör ner gelatinet i den varma fruktröran och ställ den för att svalna. När den svalnat vispas mascarponeosten ner och röran ställs i kylskåpet minst ett par timmar. När det är dags att göra iordning tårtan vispas grädden och blandas ner i röran.

Fyll tårtan och spackla därefter utsidan med moussen, låt tårtan stå kallt medan ganachen görs iordning.
image
Tårta efter att den blivit fylld, vacker i sin enkelhet

image
Spacklad tårta

Chokladganache
50 gram mörk god choklad
1 dl grädde
2 tsk smör

Smält chokladen i vattenbad. När chokladen är ordentligt smält blandas grädden i lite åt gången under omrörning. Bli inte orolig om chokladen blir klumpig först, rör på och ha i mer grädde pö om pö. När all grädde är tillsatt blandas smöret i så att ganachen blir slät och blank. Låt svalan och bred över ganachen när den har hunnit svalna lite och blivit lite tjockare men vänta inte för länge för då kan den lätt bli för tjock, då är det uppvärmning igen som gäller.

Tårtan garneras med fördel med färsk frukt. Jag tyckte att physalis var en klockren smak till chokladen och moussen, eventuellt kommer jag ha i hackade physalis i moussen innan jag fyller tårtan nästa gång.
image