Snabb citron- och marängpaj

september 5, 2014 0 av momentsbymary

image

Ikväll har jag räddat en burk lemon curd från att bli för gammal. Jag såg den och tänkte att jag ska försöka mig på att göra en snabb citron- och marängpaj. Citron och maräng är ju en perfekt kombination men många gånger tycker jag att recepten kräver mycket jobb, vilket såklart är helt okej om man har tid och energi. Ikväll hade jag inte energin, så då provade jag mig på en snabb variant. Recepetet räcker till en stor paj, själv valde jag att göra en i en 19 cm form och tre mindre.
image

Eftersom jag använt färdig lemon curd fick jag fyra äggulor över, de får användas till glass eller något annat gott imorgon.

Botten
150 gram margarin
3 dl mjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Fyllning
1 burk (ca 300 gram) lemon curd

Maräng
4 äggvitor
2 dl socker

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret till botten och ställ det för att svalna. Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en bunke, häll över smöret när det svalnat lite och blanda ihop till en smulig deg. Tryck ut degen i pajformen/formarna. Grädda ca 15-20 minuter i nedre delen av ugnen till pajskalet är färdiggräddat vilket syns genom att det blir gullene och ”torrt”.

Under tiden pajskalen gräddas ska marängen förberedas. Vispa upp vitorna till ett fast skum och tillsätt därefter sockret lite åt gången tills allt är nedvispat och marängsmeten fast.

När pajskalet/skalen är färdiggräddade ändras ugnstemperaturen till 225 grader och enbart övervärme. Lemon curd breds på ut i skalet/skalen och därefter spritsas eller breds marängen på. Pajen/pajerna gräddas i ca 5 minuter i mitten av ugnen till marängen fått fin färg. Marängen kommer då ha hårdnat på utsidan men vara mjukseg på insidan. Låt svalna och servera.