Smaskig kolapaj med nötter, choklad och marsmallows
Igår var första dagen på vår semester i Sälen och vissa saker gick verkligen åt skogen. Nu får vi ta och tänka om lite kring semestern och kanske finna nya vägar. Jag kände att jag behövde rensa skallen och fokusera på något annat för att orka vara positiv och tänka om. Jag rullade därför ner till ICA och köpte ingridienser till en ”tröstätarpaj” som jag fick idén till under dagen. Pajen innehåller kola, choklad, nötter och marsmallows, alltså både fredagsmys och lördagsgodis.
När pajen var klar hade jag rensat huvudet och behövde inte tröstäta, så nu kan jag äta och njuta istället.
Pajskal
100 gram smör (rumsvarmt)
2 msk socker
2 msk vatten
3 dl mjöl
1 äggula
Blanda ihop samtliga ingredienser och tryck ut i en pajform (ca 24 cm i diameter). Nagga noggrant och grädda ca 12 minuter i 250 grader mitt i ugnen. Ställ för att svalna.
Kolafyllning
1 dl grädde
1 dl sirap
1 dl socker
100 gram smör
150 gram blandade nötter
1 kryddmått salt (om inte nötterna är saltade)
Toppning
100 gram mjölkchoklad
Marsmallows
Hacka chokladen.
Koka grädde, socker och sirap till det blir en kola som stelnar men inte blir knaprig vid kultest i kallt vatten. Rör ner smör och därefter nötter (+ev salt). Fyll pajskalet. Strö över den hackade chokladen och därefter marsmallows. Låt svalna (det tar ett par timmar).
Serveras rumstempererad med vaniljglass och kanske lite hallonsås, färska vinbär eller annan frukt.
Ojojoj vad gott det ser ut att vara! Detta recept ska jag definitivt testa att baka 😀
Vad skoj. Hoppas att det kommer smaka!
Men vilken skapelse! Perfekt som tröstmat och lördagsgodis. Blir inte mycket bättre än så!
Tack snälla. Ibland behöver man sånt!