Småkakor, nej minikakor

november 11, 2014 0 av momentsbymary

image

Jag bakar för fullt till dopet. Igår blev det strassburgare (recept HÄR) och brysselkex, idag drömmar och en variant av kransekager. Jag tycker att småkakor ska vara små, men till detta dop har jag tagit det steget längre, allt ska vara mini och den enkla anledningen är att man ska kunna äta flera sorter, till och med många sorter. Varje bakverk behöver faktiskt inte vara mer än en tugga.

Här följer receptet på brysselkex, drömmar och kransekager.
image

Brysselkex, strassburgare doppade i choklad, kransekager och drömmar.

Brysselkex (ca 50 st mini)
100 gram smör
2,25 dl vetemjöl
0,5 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
+ garnering – strösocker och eventuellt något att färga sockret med

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop ingredienserna (smör, socker, mjöl, vaniljsocker) och forma degen till två smala rullar, ca 1,5-2 cm i diameter. Rulla rullarna i socker (som du eventuellt har färgat först). Rulla upp rullarna på en skärbräda och ställ kallt en stund så att de stelnar lite. Skär skivor, ca 0,5 cm tjocka, lägg på en plåt och grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Låt svalna
_____________

Drömmar (ca 50 st mini)
50 gram smör
0,5 dl olja
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
0,5 tsk hjorthornssalt

Sätt ugnen på 150 grader. Rör samman smör, socker och vaniljsocker och tillsätt därefter oljan lite åt gången. Blanda mjöl och hjorthornssalt och rör ner detta i smeten. Forma små bollar, ca 1,5 dm i diameter och lägg på en plåt. Tänk på att kakorna kommer svälla åt sidorna så lämna avstånd mellan dom. Tyck till bollarna lite lätt. Grädda mitt i ugnen ca 18 minuter.

Kransekager med clementinsmak (ca 30 stycken)
1 äggvita
120 gram mandelmassa
skalet av 2 clementiner
+ garnering, färdig kristyr eller 2 dl florsocker, 1/2 äggvita, någon droppe ättikssprit eller citronsaft.

Ställ ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan och därefter citronskalet (ta ej med det vita), blanda dessa med äggvitan i en kastrull så det blir en jämn smet. Värm smeten under omrörning tills det tjocknar. Ställ att svalna. Forma ca 30 st 3 cm långa rullar och tryck till så de blir trekantiga i formen. Grädda ca 7 minuter till de fått lite gyllene färg. Låt svalna.
Blanda till kristyren genom att röra ihop äggvita och florsocker tillsätt ättika eller citron. Spritsa på de svalnade kakorna.