Recept på bröllopstårta i rosa och vitt

juni 17, 2014 0 av momentsbymary

Jag har lite dåligt samvete för många har frågat om recepten på bröllopstårtan men jag har inte riktigt haft ork att skriva ner dom. Här kommer de i alla fall.

Tårtbotten
Bottnarna har gjorts enligt principen ”tre lika delar”, en förklaring på detta recept finns här. Jag hade inte så mycket bakpulver som det står i receptet utan snarare 1,5-2 tsk till 9 ägg. Bottnarna smaksattes med vanilj och färgades rosa. Varje våning fick fem lager botten, jag bakade tvåbottnar som jag skar i två respektive tre delar.

Recepten på mousserna som följer ger rätt stora satser, jag tror att det räcker med hälften till ett lager på en tårta med anslag på ca 24 cm om man inte vill ha ett väldigt tjockt moussetäcke.
DSC_0097


Passionsmousse

Jag hade lite bök med att få till passionsmoussen då jag började veckan med ett kasst recept, men jag letade vidare och sedan gjorde jag om det jag hittat. Slutligen såg receptet ut som följer:

150+50 gram passionsfrukt (för mig 12 frukter)
0,5 dl vatten
0,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 gelatinblad
250 gram mascarpone
2,5 dl grädde

Blötlägg gelatinet i kallt vatten minst 5 minuter. 150 gram passionsfruktskärnor, socker, vaniljsocker och vatten kokas i kastrull samt silas så att kärnorna försvinner (anledningen till detta är att kärnorna förlorar det skyddande fruktköttet kring sig när de kokar och blir lite väl knapriga). Rör ner gelatinet i passionsblandningen som sedan ska svalna. Vispa ner mascarpone samt resterande (50 gr) passionsfrukt i blandningen. Vill man inte ha kärnor i moussen har man all passionsfrukt i från början så att kärnorna silas bort. Ställ bandningen i kylen minst 6 timmar, vispa därefter grädden och rör ner i passionsblandningen.

Beroende på vad moussen ska användas till kan man såklart variera mängden socker och grädde. Till de fyllda formarna som jag la ut på bloggen i helgen hade jag tex mer socker för att få den lite mindre syrlig då den skulle ätas ihop med lite sura bär.

Vit chokladmousse
300 gram vit choklad – god, inga fuskgrejer. Använder man choklad i bakning ska det vara choklad man gillar
1,5 gelatinblad
8 dl grädde

Blötlägg gelatinet i minst 5 minuter. Vispa 6 dl grädde men se till att det inte blir för tjockt, då blir moussen klumpig. Jag skulle säga att det bästa är om den är lite lösare än vad man i vanliga fall har (när moussen är kall kan man vispa den hårdare om den blir för lös, det är svårare att korrigera åt andra hållet). Hacka chokladen fint och koka upp 2 dl grädde. Häll den varma grädden över chokladen och rör tills det blir slätt, tillsätt gelatinet. Vänd ner grädden och ställ moussen för att stelna i kylen några timmar.
DSC_0105