Paj med kola och pecannötter

juni 22, 2014 0 av momentsbymary

Ikväll gjorde jag en kola- och pecanpaj. Jag utgick från ett gammalt recept men ändrade lite grejer och tillförde ett par ingredienser.

image

Pajskal
100 gram smör, rumsvarmt
2 msk socker
1,5 msk olja med neutral smak
2 msk vatten
3 dl mjöl
1 äggula

Kolafyllning
1 dl grädde
1 dl sirap
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1/2 kryddmått salt
100 gr smör
90 gram pacannötter 

Rör eller vispa ihop ingridienserna tills det blir en deg. Den blir lite kladdig. Tryck ut degen i en pajform, mjöla händerna om det behövs. Nagga degen noggrant och grädda 8-12 minuter mitt i ugnen på 250 grader. Ställ pajskalet för att svalna.

Blanda alla ingridienser till kolafyllningen utom smör och nötter i en kastrull. Låt blandningen koka till den stelnar lite, testa med kulprov. Kolan ska tjockna men inte hinna bli hård så den knastrar. När kolasmeten nått önskad koncistens ställs den åt sidan och smöret rörs ner till smeten blir jämn och glansig. Nötterna hackas lätt och blandas i. Fyllningen hälls i skalet och pajen ställs för att stelna i minst tre timmar.

Servera pajen med vaniljglass.