Mintchokladkaka med chokladkolatäcke

oktober 9, 2014 0 av momentsbymary

image

Jag har fått inspiration att baka igen och gjorde därför denna chokladtårta eller kaka med frisk mintsmak och chokladkolatäcke. Chokladbottnen är jättebra att använda som tårtbotten om man är ute efter en mer kompakt tårta, den går bra att skära i två eller tre lager beroende på hur stor form man använt. Man kan som variation utesluta mintessansen och ha i kaffe istället för vatten.
image

Botten
175 gram choklad (mörk eller ljus efter smak)
200 gram smör
0,5 dl hett vatten
2,5 dl socker
4 ägg
3,5 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
2 tsk bakpulver
1,5 tsk pepparmintsessens
1 krydmått salt

Sätt ungen på 175 grader. Klä en form med bakplåtspapper (ca 24 cm i diameter, det går med större form men då blir kakan lägre)
Smält chokladen i vattenbad.
Vispa samman smör, hett vatten och socker. Vispa därefter ner äggen ett åt gången för att sedan tillsätta chokladen.
Rör samman mjöl, salt, kakao, bakpulver och blanda ner i smeten. Tillsätt mintessens.
Fyll formen med smeten och grädda i nedre delen av ugnen ca 60 minuter, testa med sticka om kakan är klar. Ställ kakan att svalna men ta den inte ur formen. När kakan börjat bli sval kan man göra chokladkolatäcket.

Chokladkolatäcke
1 dl grädde
0,5 dl sirap
0,5 socker
50 gram choklad
50 gram smör

Koka upp samtliga ingredienser utom smöret under omrörning. Koka till dess att smeten tjocknat, ca 15-20 minuter. Ta av från värmen, rör ner smöret och häll chokladkolan över kakan. Låt svalna, öppna sedan formen och dra försiktigt bakplåtspappret från kanterna. Serveras gärna med en klick grädde.