Minicheesecakes

december 22, 2014 0 av momentsbymary

image
Visst är det härligt med vinterns alla högtider. Förutom jul och nyår har vi även femårig bröllopsdag och vår gemensamma födelsedag att se fram emot i början av januari. Jag tycker om att fira och för att kunna göra det på allra bästa sätt vill jag undvika stress så gott det går. Det är kul att göra desserter men det är inte alltid lika kul att göra dom under tidspresess, jag förespråkar därför desserter som går att förbereda i förväg såhär års.

Julens desserter är ofta maffiga, kryddiga eller med smak av nötter och choklad. Efter dessa tycker jag att det är skönt att bryta av med något lättare, med friska smaker av frukt och bär. Här kommer ett recept på mysiga små minicheesecakes i portionsform (men de går såklart även att göra som en stor cheesecake med. Dessa är perfekta att tillaga då de kan göras flera dagar i förväg och bara snabbt garneras när de ska ätas.

Receptet som följer passar bra för ett anslag runt 19 cm för en stor cheesecake eller för att göra portionsbitar i en muffinsplåt ca 12 st.

Smarriga cheesecakes
10 st digestivekex
2,5 msk smör

2 ägg
2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
1,75 dl socker
100 gram philadelphiaost
100 gram mascarpone (eller ytterligera 100 gram philadelphiaost, men jag älskar mascarpone och väljer hellre det)

(Dessa cheesecakes valde jag att smaksätta, vilket man inte måste men jag var sugen på det. 6 formar fick smak av citron och 6 smak av blåbär. Till smaksättning hade jag 2,5 tsk pressad citron och 1 dl frysta blåbär som jag tinat lite)

Klä en form (flera småformar) med bakplåtspapper (behövs inte inte är en mjuk silikonform som man kan trycka ut cheesecaken ur).

Smula sönder digestivekexen, tex i mixer, med mortel eller banka på med kavel när de ligger i en påse. Blanda kexen med smälta smöret och tryck ut massan i formen/formarna så att det blir ett jämnt och ihoptryckt lager.

Mellan följande moment behöver inte vispen tvättas om man gör sakerna i rätt ordning, det viktigt att börja med äggvitan då den inte stelnar om det finns fett på vispen.
Knäck äggen och separera vita och gula och lägg i varsin bunke (bunke 1 och 2).
Bunke 1 – Vitorna vispas till ett hårt skum.
Bunke 3 – Häll grädde och vaniljsocker i en egen bunke och vispa tills det tjocknat.
Bunke 2 – Tillsätt socker till gulorna och vispa. Häll även i osten och vispa tills sockret löst upp sig ordentligt.

Rör ihop äggvita och grädde, var försiktig så att luftigheten inte försvinner. Rör därefter ner ost- och ägguleröran i bunken med äggvita och grädde så att det bildar en jämn smet. Även nu ska omrörning ske med försiktighet så att luftigheten blir kvar. Rör försiktigt ner eventuell smaksättning och häll smeten i formen (här delade jag upp smeten i två bunkar och smaksatte den ena med citron och den andra med blåbär). Skaka formen försiktigt så att smeten jämnar ut sig. Ställ formen i frysen minst tre timmar. Garnera (om du vill) och servera.