Mera mini, chokladsnitt och kokostoppar

november 12, 2014 0 av momentsbymary

Idag har jag bakat två till sorters minikakor till dopet. Det blev chokladsnitt och två varianter av kokostoppar. Nu är jag alltså uppe i 6 sorter, det börjar likna något.
image

Chokladsnitt (jättemånga mini, kanske runt 40 normala)
100 gram smör
1 dl socker
1 msk sirap
1,5 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
2,25 msk kakao
0,5 kryddmått salt
0,5 tsk bakpulver
0,5 ägg
Pensling 0,5 ägg och pärlsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman ingredienserna till en fin deg. Gör rullar och lägg på plåtar, rullarnas tjocklek påverkar kakornas storlek. Till ministorlek gjorde jag 5 rullar. Platta till rullarna något, pensla med uppvispat ägg, strö på pärlsocker och grädda mitt i ugnen ca 10-15 minuter beroende på storlek. Låt vila ett par minuter och skär sedan upp kakor genom att snitta diagonalt.
________

Kokostoppar ( ca 60 mini, 30 normala)
50 gram smör
1,5 dl socker
2 ägg
220 gram kokos
50 gram choklad till garnering
+ eventuellt skalet av en halv citron

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker fluffigt och tillsätt därefter övriga ingredienser. Låt stå så att kokosen får svälla, eventuellt kan mer kokos behövas om äggen är stora. Har man små ägg kan man ha en något mindre mängd kokos. Dela smeten i hälften om du vill ha två smaker. Tillsätt rivet citronskal i den ena.

Forma små toppar av smeten på en plåt, det går lättare och blir mindre kladdigt om händerna är lätt fuktade. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. OBS, ta ut dom när de börjat få färg, vänta inte för länge för då blir de hårda och torra. Låt svalna.
Smält choklad i vattenbad och doppa topparna, låt chokladen stena innan topparna serveras.