Körsbärssorbet och ingefärsflarn

juli 28, 2014 3 av momentsbymary

image

Jag avslutade förra veckan med att röra ihop en helt gudomlig körsbärssorbet. Ibland blir det ju bara sådär, man provar att blanda lite olika saker och det slutar med ett fantastiskt recept att spara på. Jag fick därmed börja den nya veckan med ljuvlig svalkande frisk körsbärssorbet, helt klart det godaste jag ätit på ett par månader. Till den serverades nybakade havreflarn smaksatta med lite ingefära och citronskal och med vit choklad ringlad över. Havreflarn är ju faktiskt en av världens bästa kakor då de är underbart knäckiga samtidigt som de är jättelätta att göra, går snabbt och det blir nästan ingen disk. Man kan smaksätta dom lite som man vill, fylla dom med krämer eller bara äta dom som dom är.

Körbsärssorbet
300 gram körsbär (inte sötkörsbär)
0,75 dl vatten
1,5 dl socker
1,5 dl äppeldryck, ciderkaraktär
1 äggvita

Koka upp vatten och socker så att sockret löser sig, ställ att svalna. Tvätta och kärna ur körsbären. Mixa körsbären till en jämn röra och blanda därefter i sockerlagen och äppeldrycken.
Vispa äggvitan så att den blir hård och rör ner i körsbärsröran.
Alternativ 1, häll i glassmaskin och följ maskinens anvisningar.
Alternativ 2, häll i en bytta/form och placera i frysen. Rör om efter en halvtimme och därefter var 15:e minut tills sorbeten fått en fastare koncistens.

Havreflarn med ingefära och citron
75 gram smör
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl socker
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk ingefära
2 msk grädde
2 msk sirap
skalet av en halv citron (helst ekologisk)

Smält smöret och rör sedan ner övriga ingredienser. Klicka ut på plåt med bakplåtspapper (obs, de rinner ut mycket så gör inte klickarna för nära). Grädda ca 5 minuter i 200 grader, varmluft 175 grader. Låt svalna, man kan om man vill böja flarnen över en kavel, ett glas eller göra skålar i en form, då låter man de bara svalna lite och böjer dom när de är varma. Ringla eventuellt över vit choklad när de svalnat.

1607274
Om man vill göra små skålar av flarnen kan en muffinsplåt användas. Det gäller att trycka ner dom när flarnen fortfarande är varma och böjbara.