Kladdkaka med hallonkolatäcke
Jag fick en plötslig tanke att det borde vara gott med hallonkola tillsammans med kladdkaka, så jag var tvungen att testa det…. och det var gott!
Kladdkaka
120 gram smör
100 gram choklad (lus eller mörk efter smak)
2,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
3 msk kakao
1/2 krm salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1,5 msk starkt kaffe
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröda en form, ca 24 cm i diameter.
Smält smöret och lägg i chokladen så att även den smälter. Blanda ihop de torra ingridienserna och rör ner chokladblandningen. Rör i ägg och kaffe. Fyll formen och grädda 20-25 minuter mitt i ugnen. Ställ att svalna, ta ej ur formen.
Hallonkola
1 dl sirap
1 dl socker
0,5 dl grädde
1,5 dl hallon
75 gram smör
Blanda ihop samtliga ingredienser utom smör i en kastrull. Låt koka tills det tjocknar. Vid kulprov i kallvatten ska det kunna gå att forma en kula av kolan. Rör ner smöret och häll kolan över kakan. Låt svalna. Ta bort kanterna från formen och servera.
Serveras med glass eller grädde.
kan man använda frysta hallon till kolan eller ska de tina först? Vad använde du?
Jag använde frysta som jag plockade i somras. De hade inte tinat.
Men gud så gott! Måste testas!
Lycka till!
[…] Kladdkaka med hallonkolatäcke […]
Hej! Jag har aldrig gjort kola. Ungefär hur länge ska den koka?
Det är så svårt att säga. Beror på kastrullen/grytans storlek och vilken värme man har. För mig tog det ca 10 minuter.