Jordärtskockssoppa och snabbaste brödet

augusti 19, 2014 1 av momentsbymary

Hösten är på väg. Här i Karlstad är temperaturen svalare och det har regnat en del. Det börjar närma sig årstid för soppa. Här hemma inleddes soppsäsongen med min favorit, jordärtskockssoppa. Till den kom jag på väldigt sent att jag ville ha nybakat bröd, men det löste jag med supersnabba bakpulverbullar.
image

Jordärtskockssoppa 4-6 portioner
400 gram jordärtskockor
300 gram potatis
250 gram äpple av syrligare karaktär
8 dl vatten
2 tärningar hönsbuljong
2 tsk vitvinsvinäger
2 dl grädde
Salt och peppar

Skala och tärna jordärtskockor, potatis och äpple. Koka upp vattnet med buljongtärningar och häll i jordärtskockor, potatis och äpple. Låt koka tills de mjuknat. Mixa soppan, häll i grädde, låt koka upp och smaksätt med vinäger, salt och peppar. Toppa gärna soppan med knaperstekt bacon, persilja eller kantareller.

Snabbaste brödet (4 bullar)
2,5 dl mjöl
1,25 dl mjölk
2 kryddmått salt
1,5 tsk bakpulver
1 msk sirap
Frön av önskat slag och mängd (i detta fall hade jag solrosfrön och pumpakärnor)

Blanda snabbt ihop ingredienserna i en bunke. Jag älskar frön i bröd så jag hade i mycket av det. Forma fem bullar med mjölade händer och lägg på en plåt. Badda bullarna med lite vatten. Strö eventuellt lite frön på (idag hade jag även lite flingsalt på). Grädda 15-20 minuter mitt i ugnen på 200 grader.