Glass i stora lass

juli 23, 2014 1 av momentsbymary

Har du en glassmaskin som står och dammar? Om svaret är ja på det är du knappast ensam. Jag läste nyligen att just glassmaskinerna var en av de köksmaskiner som ligger i topp på listan över ”inköpta men inte använda” hushållsmaskiner. Tyvärr blir det ju nästan så att man vill förtränga de där maskinerna som inte används så mycket. Det dåliga samvetet eller irritationen över att ha köpt något som inte används kan få en att låtsas om att maskinen inte finns alls. Nu är det sommar och jag tycker att har ni inte plockat fram glassmaskinen tidigare, så gör det nu. Låt den få motionera lite, hemmagjord glass är ju så underbart gott!

Här följer ett av mina favoritrecept på glass. Det är så bra för man kan smaksätta det på många sätt, en favorit i juletid är att ha i saffran. Annars är det fantastiskt gott att ta bort 1/4 dl socker och ersätta med 1/2 dl stötta polkagrisar. Lite riven choklad, chokladsås, sylt eller färska bär kan också användas för att ge glassen extra smak. Den här gången har jag tillsatt en påse daimkulor, underbart gott!
image

Grundrecept på glass
3 äggulor (gärna ekologiska)
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker alternativt lite vanilj från stång
2,5 dl mjölk (tjockmjölk som vi kallar det här hemma)
2,5 dl vispgrädde
(mjölkproteinfritt alternativ, ersätt grädde med sojagrädde och mjölk med havremjölk)

Vispa äggulor, socker och vaniljsocker fluffigt. Vispa ner mjöken. Det är viktigt att sockret löser upp sig ordentligt.
Vispa grädden hårt. Rör ner äggblandningen i grädden och rör ner eventuell smaksättning.
Häll glassmeten i glassmaskinen och följ dess instruktioner.

Äggvitorna gör ni givetvis maränger på.