Födelsedagstårta till Filip

april 13, 2015 2 av momentsbymary

 

 

filitårta1
Det var ganska stressigt när lilla F fyllde två år. Vissa veckor, månader till och med, är mer stressiga än andra. Jag ville att han skulle ha en tårta men kände inte att jag hade ork och tid att lägga ner mig jättemycket. Den här tårtan blev jättegod, svärmor och svägerskan säger att den smälter i munnen. Jag gjorde den på förmiddagen och serverade på eftermiddagen eftersom jag var bortrest dagen innan hade jag inte tid att förbereda.
filitårta8

För att tårtan ska gå så snabbt som möjligt gör man sakerna i följande ordning: Gör hallonmousse, grädda bottnen, gör glasskrämen. Vänta till bottnen svalnat och montera därefter tårtan. Här kommer receptet.
trelika
Bottnar:
Jag gjorde bottnar enligt tre lika delar på 5 ägg och in dryg tsk bakpulver och smaksatte med skalet av en halv citron, jag använde ett ca 22 cm anslag. Du behöver 3 likadana glas. Såhär funkar det:

Smörj och bröda eller klä en form med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 175 grader, något lägre vid varmluft.

1. Knäck äggen och häll ner i glas nr 1.
2. Fyll upp glas nr med socker så att det är lika mycket socker i glas 1 som ägg i glas 2
3. Fyll upp, i glas 3, vetemjöl till 2/3 av den nivån som ägg och socker. Fyll sedan på med potatismjöl i gals 3 så det blir samma nivå som andra 2 glasen. I glas nr 3 tillsatte jag sedan 1,25 tsk bakpulver och skalet från 1/2 ekologisk citron.

Vispa ägg och socker pösigt. Sluta när det blivit fluffigt, övervispa inte. Blanda ihop ingredienserna i glas tre och rör sedan försiktigt ner dem i smeten. Rör till det blir en jämn smet, häll i formen och grädda ca 30-40 minuter i nedre delen av ugnen. Testa om kakan är klar med en sticka. Låt svalna.

Hallonmousse:
Den här hallonmoussen är härligt syrlig. Den innehåller philadelphiaost men det är inte så stora mängder att den får en karakteristiska philidelphiasmak som i vissa frostings utan snarare ger osten moussen en fylligare smak.

300 gram hallon (färska eller frysta)
1,5 dl florsocker
4 gelatinblad
100 gram philadelphiaost
2,5 dl grädde

Koka upp hallonen och låt koka ca fem minuter. Lägg gelatinet i kallt vatten.
Sila hallonen för att få bort kärnor. Häll upp hälften av hallonpurén i en bunke och den andra halvan ska vara i kastrullen. Låt hallonpurén i bunken svalna och rör sedan ner ost och socker. Värm upp hallonpurén i kastrullen och smält sedan det blötlagda gelatinet i den. Låt svalna och vispa under tiden grädden.

Blanda ihop de två hallonrörorna, vänd därefter ner den vispade grädden. Låt stå kallt för att stelna, gärna minst ett par timmar i kylskåp.

Glasskräm:
Tårtans andra lager var glasskräm och hälften av glasskrämen användes även utblandad med ett par dl vispgrädde som täckning av tårtan. Glasskräm går att göra med hemkokt vaniljkräm men tyvärr hade vi bara ägg så det räckte till bottnen, därför gjorde jag varianten med marsanpulver.

Till ett lager och täckning använde jag:

4 dl mjölk
 4 dl grädde + 2 dl grädde
 10 msk marsanpulver för kallrörd sås

Vispa ihop mjölk och marsanpulver. Ställ i kylen 10 minuter. Tillsätt 4 dl grädde och vispa till önskad konsistens.

Ta hälften av glasskrämen och blanda med 2 dl vispad grädde. Detta är till att täcka tårtan. Är det för löst se till att vispa ihop det lite.

Montering:
Dela bottnen i tre delar. Lägg hallonmousse på det understa lagret, lägg på nästa botten, lägg glasskräm på denna, lägg på toppenbiten av kakan och spackla. Garnera på valfritt sätt, jag hade bara lite färg i lite av krämen som jag täcket tårtan med och spritsade ut och hällde på strösselkulor.
filitårta9 filitårta6 filitårta4