En IKEA-pall får ett nytt utseende

En IKEA-pall får ett nytt utseende

juni 4, 2021 0 av momentsbymary

Jag har en liten stegpall i trä, en billig variant från IKEA (Bekväm, för 129 kronor). Den var obehandlad och jag tyckte om den som den var men mina små ligister hade lånat den för några veckor sedan och tagit med ut där de med jordiga skor hade klivit upp och ner, om och om igen.

Jag ville fixa till pallen, men utan att behöva lägga pengar på den så jag bestämde mig för att ge den en uppfräschning med hjälp av sådant jag hade hemma. Den här pallen används ganska sällan, det är mest när jag behöver komma åt något i ett överskåp och det händer inte så ofta. För mig är det därför viktigare att den ser snygg ut än att den klarar högt slitage.

Som ett första steg rengjorde jag pallen så gott det gick. Sedan grundmålade jag pallen, slipade lite, torkade av dammet och målade med en lätt bruten vit som blivit över från tidigare projekt. När pallen torkat ordentligt mätte jag ut tapetbitar från tapetrester som passar till pallens steg. Jag valde att göra bitarna så att de inte riktigt når ut i kanterna, detta för att minska riskerna för att tapeten ska lossna av slitage.

Jag har tapetklister som man likt klister från förr blandar till själv av vatten och pulver. Man kan köpa sådana för kanske 30 kronor och de påsarna är perfekt att ha hemma och ta litegrann ur till den här sortens projekt. Tapeten klistrades fast på pallen och sedan var det dags för väntan på torkning igen. Som en finish, för att skydda tapeten från slitage och minska riskerna att den kommer slitas av sprayade jag på några lager spraylack. Den lacken tycker jag är jättebra och en burk räcker till många små projekt.

Så för egentligen ingen kostnad alls utan bara användning av rester, några kronor klister och lack så har vi nu en riktigt fin pall med lite mer personlig karaktär än när den kommer direkt från IKEA.