Doptårta citron, hallon, vanilj – recept

januari 19, 2015 0 av momentsbymary

image
Under veckan som gått har jag ägnat all tid efter att barnen somnat till att baka doptårtor. Det var riktigt roligt då det skulle vara olika tårtor men ändå passa ihop. Jag har aldrig bakat flera tårtor på samma gång förut men jag blev ganska nöjd. Här kommer receptet. För en tårta (25 cm i diamater)

Botten går bra att göra någon dag innan mousserna. Fyll gärna tårtan, klä i plast och låt stå till sig över natten innan den garneras. Jag har garnerat med sugarpaste och under den spacklat med italiensk marängsmörkräm men det går minst lika bra att spackla med tex grädde och garnera med hallon.

Botten
7 ägg
socker
mjöl
potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
knappt 2 tsk bakpulver
skalet av en citron

Sätt ungen på 175 grader: Klä en springform med bakplåtspapper, pappret ska sticka upp en bit över kanten på formen så bottnen kan resa sig rejält.
Ställ fram 3 likadana glas.
Knäck äggen i glas nummer 1
Fyll på socker i glas nummer 2 till samma höjd som äggen är i glas nummer 1
Fyll på mjöl i glas nummer 3 till 2/3 av mängden ägg i glas nummer 1, fyll sedan på med potatismjöl så att nivån i alla tre glasen är samma.
Riv skalet från en citron. Bara det gula.

Vispa ägg, socker och citronskal pösigt. Rör försiktigt ner mjölblandningen. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Testa om kakan är klar genom att sticka ner en grillpinne, provsticka eller liknande i mitten. När kakan är färdiggräddad blir pinnen inte kladdig.

Hallonmuosse
300 gram hallon (färska eller frysta)
1, 25 dl florsocker
4 gelatinblad
100 gram philadelphiaost
2,5 dl grädde

Koka upp hallonen och låt koka ca fem minuter. Lägg gelatinet i kallt vatten.
Sila hallonen för att få bort kärnor. Häll upp hälften av hallonpurén i en bunke och den andra halvan ska vara i kastrullen. Låt hallonpurén i bunken svalna och rör sedan ner ost och socker. Värm upp hallonpurén i kastrullen och smält sedan det blötlagda gelatinet i den. Låt svalna och vispa under tiden grädden.

Blanda ihop de två hallonrörorna, vänd därefter ner den vispade grädden. Låt stå kallt för att stelna, gärna minst ett par timmar i kylskåp.

Glasskräm
2,5 dl mjölk
6,5 msk marsanpulver
2,5 dl grädde

Vispa ihop mjölk och marsan, låt stå i kylskåp minst 10 minuter. Häll i grädden och vispa till önskad koncistens.

Italiensk marängsmörkräm
4 äggvitor
250 gram smör
110 gram socker
40 ml vatten

Ta fram smöret i tid, dela det i större kuber och låt ligga framme att mjukna. Det ska vara rumstempererat.

Häll äggvitor samt 1,5 msk av sockret i vispskålen. Börja vispa. Under tiden ska vatten och resterande socker kokas tills det når en temperatur på 118 grader. När sockerlagen nått 118 grader och äggvitorna blivit ett hårt skum ska sockerlagen tillsättas i en smal stråle till äggvitorna under kraftig vispning. Marängen ska sedan fortsätta vispas till dess den svalnat. Jag brukar hjälpa till avsvalningen genom att ha en vår handduk mot bunken. När massan svalnat tillsätts smöret under omrörning, lite åt gången.

Är smöret för kallt kommer smörkrämen skär sig. Då tar man lite av krämen och värmer och häller sedan tillbaka i bunken under vispning. Går smörkrämen inte ihop då får man göra om på samma sätt igen. Blir smörkrämen för lös behöver bunken stå och svalna i kylskåp en stund innan man provar att vispa igen.

Montering
Tårtbottnen delas på tre. Moussen och glasskrämen fylls på i varsitt lager, tårtan spacklas och dekoreras på önskat sätt.
image