Citronkolakakor

oktober 16, 2014 2 av momentsbymary

Jag säger bara HUR GICK DET TILL!? Hur i hela världen har jag kunnat missa i 35 år att vanliga kolakakor är enormt goda om man ger dom lite citronsmak. Ikväll var jag så sugen på att få känna lukten av nyrivet citronskal och funderade på vad jag skulle baka som innehöll det. Så kom jag att tänka på kolasnitt eller kolakakor, så otroligt tacksamma kakor. De går snabbt att göra, är lätta att lyckas med, innehåller vanliga ingredienser som oftast finns hemma, ger väldigt lite disk men framförallt, de är ju supersmarriga. 10 minuters arbete och lite tid i ugnen och vips är de klara.
image

Citronkolakakor
Skalet från en ekologisk citron
100 gram smör (rumsvarmt)
2,5 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 dl socker
1 msk sirap
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader.
Riv skalet på citronen (det gula, inte det vita).
Blanda alla ingredienser i en bunke till det blir en jämn deg. Dela upp den i tre delar och gör en rulle av varje dag. Lägg rullarna på plåtar, platta till lite, antingen med handen eller gaffel. Gräddas mitt i ugnen ca 12 minuter. Ta ut plåten och låt den svalna någon minut, skär ut kakor ur längderna på snedden.

Kakorna är fantastiskt goda nygräddade när de fortfarande är lite varma men fungerar även svalna och som tillbehör till tex glass.