Choklad- och nougatkakor

februari 25, 2015 0 av momentsbymary

image

När jag klev ut ur den värsta
sjukdomsdimman blev jag sugen på att baka. Igår eftermiddag medan Kalla storstilat körde hem ett guld passade jag på att samtidigt snabbt röra ihop en god kaka i långpanna med smak av choklad och nougat. De här kakorna är enkla att göra men mycket goda. Det går att göra en fluffigare och en lite kladdkakigare variant.
image

Choklad- och nougatrutor
150 gram smör
3 ägg
3 dl socker
2,5 dl vetemjöl
5 msk kakao
0,5 tsk bakpulver (uteslut om du vill ha en kompaktare botten)
1 krm salt
150 gram hasselnötter

250 gram nougat (Odense)
Eventuellt choklad eller annat att garnera med

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en form (ca 25×30 cm). Pensla med smör och pudra över lite vetemjöl. Smält smöret och låt svalna. Hacka nötterna (eller snabbmixa dom i maskin så att de blir delade i mindre bitar)
Vispa ägg och socker pösigt (rör bara ihop om du vill ha en mer kompakt kladdigare botten. Rör ner smöret.
Blanda övriga ingredienser och rör ner dom i smeten. Häll över smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.

Låt kakan svalna. När den svalnat smälts nougaten i vattenbad och kakan täcks med den. Dekorera eventuellt med choklad eller nötkross. Låt nougaten stelna (kan snabbas på i kyl) och skär sedan upp rutor med vass kniv.
image