Baka baka

september 6, 2015 0 av momentsbymary

Det är inte så svårt att göra något för någon man tycker om, snarare lättare än att göra saker för sig själv. Det är i alla fall så det känns för mig. Jag har mycket enklare att hitta inspiration till att baka när jag gör det åt någon annan. Igår kväll och imorse bakade jag lite till finaste Lindas POMPdeLUX-träff som hon hade nu på förmiddagen.

Nåt lätt som många förhoppningsvis gillar var det jag siktade på. Det fick bli snickarskaka, en paj-kladdkakekombination med hallon, blåbär och vit choklad som jag själv hittat på, chokladkolakakor med Daim och drömmar.

Här hittar ni recepten.

Chokladkolakakor
100 gram smör
1 dl strösocker
2 msk sirap
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjöl
1/2 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
2 st dubbeldaim

Rör ihop smör, socker och sirap. Blanda de torra ingredienserna och rör sedan ner dem i sockersmöret så att det blir en deg. Dela degen i 2 eller 3 delar (beroende på hur bred ugn du har). Rulla ut varje del och lägg på plåt. platta till rullen. Hacka daimen och strö ut på mitten av de plattade rullarna. Grädda mitt i ugnen ca 13 minuter i 175 grader. Låt svalna 2-3 minuter och skär därefter ut kakor. Jag brukar använda en pizzaslicer då den ger fina snitt. Låt svalna helt.

Blåbärs och hallonkladdkakepaj med vit choklad
1508243

Botten:
100 gram margarin/smör (smält och avsvalnat)
2 dl mjöl
2 dl socker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Fyllning:
1 dl hallon
1 dl blåbär
100 gram vit choklad (gärna Marabous med smak av vanilj)

Smulor:
50 gram margarin/smör
1 dl vetemjöl
2 msk socker

Smörj och bröda en form (ex rund med ca 22 cm i diameter). Blanda ihop alla ingredienserna till botten genom att röra (inte vispa). Tina bären om de är frysta. Hacka chokladen. Blanda ihop ingredienserna till smulorna.
1508242
Såhär ser kakan ut innan smulorna strös på

Häll smeten i formen, lägg på bären och vit choklad, strö sedan över smulorna. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 30 minuter. Låt kakan svalna, serveras gärna med vaniljglass eller vaniljvisp.

Drömmar ca 40-50 st
100 gram smör
3 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
1 dl olja
4,5 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt

Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Rör därefter ner oljan lite åt gången. Blanda mjöl och hjorthornssalt och rör ner i degen. Forma små bollar och lägg på en plåt. Platta till dem något. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter i 150 grader.

Drömmar är underbart goda att äta som dom är eller som tillbehör till tex glass. De kan också smulas och strös över olika desserter.

Snickerskakor

image
2 dl sirap
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
350 gram jordnötssmör
1,5 dl kokos
1 liter flingor, som som sedan krossas lite.

150 gram choklad
Lite jordnötter och flingsalt

Blanda, sirap, socker, vaniljsocker och jordnötssmör i en kastrull. Värm men låt inte koka. Rör ner kokos och sedan flingor. Häll ut på ett bakplåtspapper i en form eller plåt. Ställ i kylen att svalna.

Värm chokladen över vattenbad, pensla eller bred på kakan. Strö på nötter och salt. Vänta till chokladen stelnat, skär sedan kakan i bitar med en vass kniv.