Att få vara din mamma

mars 7, 2015 3 av momentsbymary

image

Samtliga bilder är tagna av Malin Stolt.

Jag har gått i skola en massa år, har två universitetetsexamen, läst en otrolig mängd böcker, provat väldigt mycket saker i livet men ingenting och ingen har lärt mig så mycket som du.

Du har lärt mig se det fantastiska i det lilla och vardagliga, hur spännande det är med saker som tidigare bara svischade förbi. Du har lärt mig hur man klarar att gå och gå och gå trots sömnlösa nätter och en kropp som säger nej. Du har fått mig att lära mig tusen knep på att lura i någon mat och hur man på, ett utifrån sett, mycket ostrukturerat sätt får huset städat på minimal tid. Du har lärt mig hur mycket någon annans humör kan påverka ens eget och du har fått mig att lära mig så mycket om hur jag ska göra för att vara på gott humör.

Du har gett mig insikter i det där med synen på saker i livet. Livet med dig har gett mig distans till vissa saker och lärt mig uppskatta det vi många gånger tar för givet. Du har lärt mig så mycket om känslor, med dig har jag känt mig svagare än någonsin och många, många gånger starkare än någonsin.

Men allt det där du hela tiden lär mig är delar av något större, det handlar helt enkelt om något som omsluter det andra – kärlek. Du har en plats i mitt hjärta ingen annan kan inskränka på och den platsen blir bara större för varje dag. Det är som att du fick mitt hjärta att växa.

Du är en grabb med mycket vilja, en energi jag aldrig sett maken till, en styrka som är enorm för en så liten kropp och en nyfikenhet som alltid varit slående. När du är arg är du så jättearg, när du är ledsen är du så jätteledsen men när du är glad är du också så glad att du strålar starkare än den värmande vårsolens alla strålar. Din lycka kan få hela dig att darra, som om du kokade av glädje och det känns nästan som att världen omkring dig vibrerar.

image

Du bär på en glädje som är så stark. Jag ser hur du delar med dig av den, när du tittar på främlingar, ropar ”hej” och tar fram det största och charmigaste leendet som är så smittsamt. Du tittar på alla dessa människor som om de vore väldigt värdefulla och påminner mig om att det är de ju faktiskt. Du dömer ingen på grund av kön, ålder, ursprung, social- eller ekonomisk status. För dig är alla någon värd att hälsa på och dela ett leende med. Jag känner mig så stolt när jag ser hur de du ger det där leendet spricker upp i ansiktet och själva ler, inte för att de måste utan för att de vill. Du sprider så mycket kärlek.

image

Snart har du varit hos oss i två år. Två år som känns som ett helt liv men ändå gått fort. Jag kan inte minnas hur det var innan dig och jag är faktiskt inte intresserad av att minnas heller. Jag vet inte hur framtiden kommer bli men jag förstår att den kommer bli spännande, för jag får vara din mamma.