Att bygga en lekstuga

juli 2, 2016 0 av momentsbymary

Ni kanske har sett det, vi har byggt en lekstuga. Vi är jättenöjda med den och det tror jag beror på att vi verkligen tänkte efter före bygget. Vår lekstuga är i stort sett klar på utsidan, på insidan återstår lite arbete men det är inget som behöver fixas ännu. Det handlar mest om hur inredningen ska se ut och det har vi inte riktigt bestämt än.
Att bygga lekstugor är vanligt och jag tänkte skriva ner några tips som kanske just du har användning av om du går i byggtankar. Inlägget kommer också beskriva lite hur vårt bygge gick till.

1. När man ska bygga lekstuga är det klokt att skaffa sig en bra bild av vad man vill ha utseendemässigt. Det är smart att välja något som passar in med bostadshusets stil, gör inte stugan det kan det lätt se ut som den är malplacerad. Vi bor i ett ljusputsat hus från femtiotalet och jag bestämde ganska fort att vi skulle bygga en stuga i funkisstil.

2. Fundera på hur stor stuga ni vill ha och kolla gärna upp storleken genom att jämföra med en annan stuga. Vi insåg fort att de ”vanliga” lekstugorna på ca 3,5 kvadratmeter var i minsta laget och tittade därför efter en större. När ni valt storlek är det klokt att mäta upp på tomten för att se om stugan verkligen kommer passa in i storlek där.

3. Vad ska du använda stugan till? Hur länge kommer barnen ha den? Är det bara en lekstuga barnet/barnen kommer nyttja ett par år eller är det en stuga som kommer ha fler funktioner? Detta kan ju vara avgörande för stil, storlek och budget. Vår tanke är att stugan kan få fungera som bod eller liknanade när barnen växt ifrån den. Av den anledningen har vi valt en stuga i lite bättre material som förhoppningsvis håller många år.

4. Tänk längsiktigt. Var rädd om framförallt bottenram och tak och se till att de inte kan bli angripna av fukt som skadar träet. Fuska inte med inoljning, takpapp mm. Vill ni inte själva ha stugan mer än några få år kommer ni kunna sälja den vidare, såvida den inte har ruttnat bort. Efterfrågan på färdigbyggda lekstugor verkar vara hög.

5. Hur ska ni bygga? Ska ni köpa en färdigbyggd, i byggelement eller kanske bygga helt själva från grunden? Självklart är det lättaste att köpa en färdigbyggd och här finns helt underbara stugor att köpa, kolla bara dessa. Det kostar såklart mer men ibland är tid värt mer än pengar. Att bygga med färdiga byggelement kan låta ganska simpelt men vad jag färstått kan det kräva en hel del arbete, beroende på vilken stuga man köper. 

Vi valde en stuga med färdiga väggelement, för oss innebar det att vi fick bygga ram, golv, tak, och spika dit en hemla massa småsaker som knutar, ramar, förnser, dörr, vinskivor mm. Vi var införstådda i att det var så så det var inte något problem. Dock är det bra om man inte har tummen precis mitt i handen. I vår familj är jag den mest tekniska och jag tyckte inte det var något problem allas att få till bygget. 

Att bygga lekstuga helt själv är inte så klurigt. Det handlar mest om att ta tiden. Har man inte byggvana finns många beskrivningar och färdiga ritningar på nätet och hos byggvaruhusen. 

6. Räkna ut vad stugan verkligen kommer kosta. Köper man tex en stuga i byggelement är det inte säkert att tex tak ingår. Till våran stuga har vi köpt till lecablock för den att stå på, skyddspapp att ha mellan lecablock och ram, takpapp, pappspik, olja, färg, extraspik. Vi har över ändrat lite på den så att uteplats och staket ser annorlunda ut men har då använt spillmaterial från vårt altanbygge. 

7. Var noggrann, det lönar sig i längden. När bygget inleds är det klokt att vara noga, se till att stugan står plant, kolla så ramen verkligen är rätvinkling (mät diagonalerna). Att se till att ha en bra grund minskar risken för krångel senare i bygget.

8. Stressa inte och försök ha roligt. Gör bygget till en kul grej, erat lilla projekt. Ska man andra bygga en lekstuga kan man likaväl göra det med glädje.

Nu tänkte jag berätta lite om vårat bygge. Vi valde en stuga från Jabo vid namn Estelle. Den har en innergolvyta på 5,1 kvadratmeter och kommer i färdiga väggelement.
Innan lekstugan kom märkte vi ut var den skulle stå och såg till så att den verkligen skulle få plats där. När lekstugan levererades och vi packade upp den stämde vi av varje del mot den lista som bifogade. Vi märkte ut delarna och la ut dom på ett sätt så att de skulle vara lätta att finna när de skulle användas. Jag lovar, det kändes som vi hade trall och vindskivor och andra plank överallt men vi hade åtminstone koll på vad som var vad. 

Första dagen ägnade vi oss åt att just packa upp, skyddsolja ram, golvplankorna och trallen. Vi mätte ut var lecablocken skulle stå som grund och efter att ha satt ihop bottenramen var det dags att gräva ner lecablocken lagom mycket så ramen  skulle stå plant. En ganska petig uppgift men det gick snabbare än jag trott att det skulle göra. Vi hann spika fast några plank på bottenramen också men sedan bröt vi för dagen eftersom vi skulle iväg på kvällsaktiviteter. 

Dag två spikades golvet på plats, vi reste väggarna och monterade dom, spikade upp takbrädorna och började med knutarna. Det tog lite mer än halva dagen.

Dag tre åkte resterande knutar upp, vindskivor mm monterades, fönster, dörr och lister sattes upp, uteplatsen lades och stugan fick ett staket som vi valde att ändra från ritningen till ett som liknar det vi har på husets uteplats. Skyddspapp åkte också upp på taket. Nu återstod bara målning och takpapp. 

Efter en vecka stod lekstugan klar. Det ligger såklart en del jobb bakom den även om den levereras med färdiga väggelement. Nu tog det såklart inte en hel veckas arbetstid, vi tog det några timmar om dagen. 

Som jag skrev i början är vi väldigt nöjda med lekstugan, den har fått en liten flagga men kan såklart piffas till på många olika vis. I stugan får hela familjen plats att sova om vi kommer på att testa det. Den dagen barnen tröttnar är den stora nog att användas som förvaring. Jag tycker faktiskt att lekstugan lyfter vår trädgård utseendemässigt vilket är roligt.