Amerikanska plättar

juli 8, 2014 0 av momentsbymary

Nu börjar många olika sorters bär i trädgården mogna och jag njuter av att kunna gå ut och plocka när det passar. Att äta bären direkt som dom är i trädgården är härligt men det är såklart perfekt att använda dom till tex smoothies och olika bakverk också.

Idag tog vi en sen frukost med en smoothie och amerikanska plättar. Jag fick därför anledning att gå en runda och plocka ihop ljuvligt solvarma, röda bär från trädgården. Jag gillar de amerikanska plättarna då de inte innehåller så mycket socker eller fett och är härligt luftiga och fluffiga.
image
Plättarna blir ungefär så nyttiga som tillbehören till är, alltså kan man bestämma det själv. Färska bär och kvarg eller keso är perfekta tillbehör men likaså är vaniljglass, sylt och nutella saker som passar till plättarna.
image
Smygfotat makens tallrik

Amerikanska plättar
2,5 dl mjöl
1 msk socker
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 ägg
2,5 dl mjölk
2 msk smält smör

Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Vispa därefter ner mjölk ägg och smör. Grädda plättarna i plättlagg (det fungerar även med pannkakslagg eller stekpanna då smeten är ganska tjock så man kan ändå få till små plättar).
image
Plättar som efterrätt med hemkokt sylt, hemmagjord glass och färska bär – en smak av sommar