Plommonkräm med persika och kardemumma – recept

september 3, 2016 0 av momentsbymary

1609031
Underbart god plommonkräm till efterrätt

I början av veckan fick jag massor av plommon av en väldigt omtänksam vän, någon dag senare kom en granne förbi med ljuvliga persikor från deras träd. Tänk vilken tur jag har!

Jag kom på att jag skulle koka kräm som efterrätt i helgen av plommon och persika och till det hade jag även kardemumma för det är ju så gott. Krämen blev väldigt god, inte för sötsliskig men fylld av smak och kardemumman gör sig väldigt bra ihop med plommonen. Vill du ha en god och lättlagad efterrätt tycker jag att du ska testa denna plommonkräm. Den fungerar att göra även utan persikor, byt bara ut den mängden mot plommon, äpplen eller något annat gott.

Recept, plommonkräm (8 portioner)
500 gram plommon, urkärnade och delade
250 gram persika, urkärnade och delade
1/2 tsk kardemumma
7+1 dl vatten
ca 3,5 dl socker
2 msk potatismjöl
1609021 1609022

Lägg plommon, persika kardemumma och 7 dl vatten i en kastrull. Låt koka ca 10-15 minuter till dess att frukten mjuknat lite. Tillsätt socker. Det är svårt att säga exakt hur mycket man bör ha för det beror mycket på ens egen smak och hur sur frukten är. Börja med 2,5 dl och tillsätt mer om så behövs.

När allt socker är smält blandas 1 dl kallt vatten med 2 msk potatismjöl till redning. Tag grytan av plattan och häll i redningen under omrörning. Fortsätt röra medan plommonkrämen tjocknar, eventuellt kan grytan ställas på plattan igen men krämen ska inte börja koka. Ställ att svalna och servera ljummen elle kall med mjölk eller mjölk blandand med vispad grädde. MUMS!!!!