Belöningar och bestraffningar till små barn

februari 6, 2017 4 av momentsbymary

Teorier om hur människan formas av belöningar och bestraffningar är något jag kom i kontakt med många gånger under min utbildning. Belöningar, på rätt sätt är något som ofta fungerar bra, det gynnar, förstärker ett beteende. Bestraffningar kan visserligen forma människor, men frågan är om det formar människorna till den sorts individer man önskar. Barn har svårt att förstå konsekvenser i form av bestraffningar, speciellt om de inte är kopplade direkt till den aktuella situationen. Jag har svårt att se att bestraffningar är till någon större nytta för små barn, de förstår det inte och då blir det bara något förvirrande, skrämmande eller ledsamt för dom.

Man ska jobba med det positiva påpekas det ofta, förstärk det som fungerar, stärk individen. ”Du ska säga till barnet hur du vill att det ska bete sig, inte hur det inte ska bete sig”, ”man ska aldrig använda ordet inte till ett barn” meningar som uttalades till mig innan jag hade barn, jag var inte dummare än att jag visste att det kan man ha som riktmärke, men det är omöjligt att leva efter det fullt ut, i alla fall för mig.

Jag kan knappast vara ensam om att veta att det där ordet inte sägs vara felaktigt att använda och ändå använder det dagligen. Ska man se på verkligheten som den är så är det inte enligt mig försvarbart att se det ena barnet göra det andra riktigt illa utan att använda ordet inte. För det är INTE okej att barnen gör illa varandra, eller sig själva, i situationen måste det få ett stopp direkt. När vi sedan efter stundens hetta pratar om det sansat så ligger såklart fokus på hur man ska bete sig för att andra och en själv ska bli glada, men just där och då måste det hårdhänta ta stopp.

Belöningar då? Jag tror att vi alla i stort sett går igång på belöningar. Jag kan se det hos barnen mer klart än hos vuxna, de har liksom inte massa känslofilter och samma impulskontroller. Belöningar kan verkligen vara till nytta i vissa situationer. Jag brukar vara noga med att förklara varför de kommer, annars tappar de lite sitt värde.

Den här måndagen inleddes med att vi satte upp en belöningstavla på väggen hemma. Vi har en liten kille här hemma som behöver lite extra pepp för att genomföra en viss grej och att få sätta upp ett glatt ansikte är en belöning han förstår. En glad gubbe för ett lyckat uppdrag, en symbol lätt att förstå och att gubben åker upp direkt gör att hela upplägget blir begripligt. Vi kommer nog bara ha tavlan till detta några veckor, sedan blir det familjens veckoplanerartavla istället. Som ni förstår kommer vi inte sätta upp dom sura gubbarna…. om de inte får hamna där som ett tecken på något annat. Jag tänkte faktiskt att jag skulle få sätta upp ett rött ansikte efter varje avslutat träningspass.