Kolapaj med choklad och jordnötter

april 29, 2015 2 av momentsbymary

 

 

1504289Igår gjorde jag en kolapaj med jordnötter och choklad. Är det något jag älskar så är det just den smakkombinationen. Till pajen hade vi vaniljglass och det blev jättegott. Självklart går det att göra pajen utan nötter eller med en annan sort. Jag har tex gjort med pekannötter tidigare och det var också jättegott. Pajen går också att göra utan chokladtäcket. Även det är gott.
15042813

Kolapaj känns lite lyxigt tycker jag men är väldigt lätt att göra. Kolan till den här pajen kokas snabbt ihop och man använder med fördel en större gryta med bredare botten.

Pajskal
100 gram smör (rumsvarmt)
2 msk socker
2 msk vatten
3 dl mjöl
1 äggula

Blanda ihop samtliga ingredienser och tryck ut i en pajform (ca 24 cm i diameter). Nagga noggrant och grädda ca 12 minuter i 250 grader mitt i ugnen. Ställ för att svalna och koka under tiden kolan.

Kolafyllning
1 dl grädde
1 dl sirap
1 dl socker
100 gram smör
1 dl jordnötter eller andra nätter om man hellre vill ha det.
1 kryddmått salt (om inte nötterna är saltade)

Koka grädde, socker och sirap till det blir en kola som stelnar men inte blir knaprig vid kultest i kallt vatten. Rör ner smör och därefter nötter (+ev salt). Fyll pajskalet. Ställ att svalna och stelna. Detta tar ett par timmar, efter någon timme kan du hälla på chokladtäcket.

Chokladtäcke
100 gram av en choklad du verkligen gillar
Nötter till garnering

Smält chokladen över vattenbad. Häll den smälta chokladen över kolan, lägg på jordnötter och låt stelna.

Pajen serveras rumstempererad med glass eller som den är. Den är väldigt mäktig så små bitar räcker.
15042814