Sommarmarmelad – marmelad med jordgubbar, rabarber och vanilj

juli 5, 2016 0 av momentsbymary

1607053

Ikväll har jag kokat marmelad. Jag äter inte jättemycket marmelad men det kan vara väldigt gott till ostbrickan och denna marmelad som smakar somrigt av jordgubb, vanilj och rabarber är ypperlig att äta till brieost eller bara som den är på ett kex. Själv älskar jag att öppna burken mitt i kalla vintern och kunna dofta på sommaren.

Att koka sylt och marmelad är löjligt enkelt om man använder sig av syltsocker. Använder du halva mängden socker som i receptet nedan blir det sylt istället. Den är nästan för god. PROVA! Det tar bara en liten stund att koka marmelad och sylt, denna sort innehåller bara 4 ingredienser.

Rabarber- och  jordgubbsmarmelad med vanilj
250 gram rabarber
500 gram jordgubbar
700 gram syltsocker
0,5 tsk vaniljpulver (mald vaniljstång)

Rengör burkarna som marmeladen ska förvaras i väl. Jag använder gärna barnmatsburkar då jag anser att de är i lagom storlek, de kokas med fördel upp innan de fylls varma. Denna gång använde jag istället lite finare burkar köpta på ICA eftersom jag tänkt ge bort marmeladen.

Dela jordgubbarna och rabarbern i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med syltsockret och vanilj/vaniljsocker. Låt det koka upp under omrörning och koka röran till bär och rabarbern mjuknat upp, ca 5 minuter. Häll över den varma marmeladen i burkar och förslut (vill man frysa marmeladen och använder glasburkar ska dessa inte fyllas ända upp för då riskerar burkarna att spricka). Marmeladen förvaras mörkt och svalt i kylskåp eller fryses ner. Vill man göra sylt gör man på samma sätt men med halva mängden socker
1607051 1607052