Kladdkaka med gräddkolatäcke

maj 21, 2015 0 av momentsbymary

1505194
Kladdkaka är alltid rätt, gräddkola är också alltid rätt. Kladdkaka med gräddkola är dubbelrätt. Här kommer receptet på en härligt god kladdkaka med gräddkolatäcke. Denna kladdkaka innehåller salt vilket ger kolan en extra smakkick, man kan om man vill även ha flarn av salt eller salta mandlar på toppen av kakan. Kakan är bakad i en form med 23 cm i diameter.
15052013

Kladdkaka
1,5 dl margarin/smör
3 ägg
4,5 dl socker
2,25 dl mjöl
1,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
7 msk kakao

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröda en form. Blanda samman alla ingredienser, rör till en jämn smet (vispa ej). Fyll formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter (lite längre om man inte vill ha så rinnig). Ställ kakan att svalna men ta den inte ur formen. När kakan svalnat lite kan man börja koka kolan.

Gräddkola
1 dl socker
1 dl sirap
1 dl grädde
100 gram smör

Koka samman socker, grädde och sirap till dess att den tjocknar och det går att rulla en kula när man droppar ner lite kola i kallt vatten. OBS koka inte för länge så att kolan blir hård för då går det inte att skära i den. När kolan är lagom tjock rörs smöret ner och sedan hälls den över kladdkakan. Låt svalna ett par timmar. Kakan är godast rumsvarm.

Innan servering lossas kakan från formen genom att man skär runt kanterna. Serveras med grädde eller glass och gärna lite bär eller frukt.