Fruktpuré

april 30, 2015 0 av momentsbymary

Mitt i det kaos som rådde på morgonen idag satte jag igång med ett storkok fruktpuré. Det blev till slut 4 liter – över 20 portioner. Ofta mixar jag bara färsk frukt och bjuder på men ska jag frysa ner maten gör jag kokt puré istället. Jag har fått många frågor på hur jag gör min fruktpuré, vad jag har i och liknande så jag tänkte berätta lite kort hur jag brukar göra.
puré

Frukt och bär passar i regel ihop oavsett hur man blandar så det är egentligen bara den egna fantasin som sätter gränserna. Jag tycker om att blanda i lite grönsaker eller rotfrukter med så känns det lite matigare.

När jag kokar puré väljer jag frukt och grönsaker som känns snälla, antingen egenodlade, egenplockade, närodlade eller ekologiska. Jag tycker helt enkelt att det känns bäst så. Det är ofta utbudet som påverkar vilka ingredienser purén får.

Jag kokar ofta flera sorters puré samtidigt. Basen består oftast av äpple eller päron eller båda två. Äpple och päron behöver längre tid än de flest andra frukter för att mjukna, därför lägger jag i det först. Ska det vara rotfrukter i purén behöver de också vara i länge. Tänk på att är bitarna mindre så tar det mindre tid för dem att bli genomkokta. Ha därför inte onödigt stora bitar. De flesta frukter saftar av sig väldigt mycket därför har jag bara pyttelite vatten i botten på grytan, sätter på lock och sedan kokar mycket saft ur så att frukten kokar i sin egen saft. Det kan vara så att det blir för mycket vätska, då kan man ta ur lite med en slev och sila – det blir jättegod fruktdryck som kan spädas ut med lite vatten.
majs

När samtliga ingredienser i purén kokat mjuka mixas puré, eller mosas om barnet börjat äta lite bitar. Är den för rinnig så lägg i en banan, det går också att reda med potatismjöl men kan bli lite segt istället. Är purén för hård så går det bra att späda med lite vatten. Purén går bra att ha några dagar i kylen eller att frysa för längre tid. Jag tycker om att frysa in den i klämpåsar, klara att bara ta ut och ta med sig i skötväskan. Klämpåsar kan man beställ hos tex squeezeme.se.

Exempel på ingredienser jag använder:
Äpple och päron
använder jag nästan jämt. Det är relativt billigt och lätt att få tag på.

Banan är en tacksam frukt att använda. Den behöver inte koka länge och gör purén minder rinnig.

Mango är gott och det behövs inte så mycket för att få en god smak. Ibland är det svårt att hitta färsk mango som är fin. Då kan man istället köpa fryst i bitar.

Många bär fungerar bra i puré och man kan tex koka en stor bas av äpple, päron och banan och sedan dela upp i olika delar och smaksätta med olika bär så får man flera olika sorter. Vad man bör tänka på är att det finns rekommendationer om att vissa frysta bär ska kokas innan de äts pga risk för bakterier.

Majs passar finfint att ha tillsammans med frukt. Jag använder oftast ICA:s ekologiska som finns i frysdisken.

Sötpotatis, pumpa, morot och palsternacka fungerar även de bra ihop med frukt som äpple och päron och på så sätt blir purén matigare. Tänk på att dessa behöver koka ganska lång tid ibland och skär dem i mindre bitar.

Torkade aprikoser och plommon kan få koka med i purén också, de är särskilt bra att ha i om man behöver sätta lite fart på den lilles mage.
sanni