Cheesecake inspirerad av rabarberpaj

maj 18, 2015 3 av momentsbymary

150518101
Jihooooo, vilken glädje det är när man tänker en tanke, får en idé provar och det blir toppen. Då pirrar det av lycka i hela min kropp och ikväll är en sådan kväll. Jag gjorde rabarberpaj förra helgen och tänkte att nu när rabarbern är som allra finast måste jag passa på att göra något annat än paj, saft och marmelad som jag brukar. Så kom jag att tänka på att man faktiskt kan göra en rabarberpajinspirerad cheesecake med jordgubbar som garnering, för jordgubbar, rabarber och vanilj är ju så fantastiskt gott ihop. Akta er för denna cheesecake, den är gudomlig.
1505176

Jag gjorde en cheesecake i ett 23 cm anslag.

Botten
4 digestivekex
20 bragokex
3,5 msk smält smör

Fyllning
150 gram rengjord och skivad rabarber
0,75 dl socker
1 msk vatten
3 ägg

3 dl grädde
2 tsk vaniljsocker/eller lite vanilj från en stång
2,5 dl socker
120 gram Philadelphiaost
100 gram mascarpone

Garnering
Jordgubbar

Smörj eller klä en form med bakplåtspapper (jag klär den alltid, det går fort och kakan blir enkel att ta ur och kanterna fina.
Smula sönder kexen, tex i mixer, med mortel eller banka på som sjutton när de ligger i en påse. Blanda kexen med smälta smöret och tryck ut massan i formen så att det blir ett jämnt och ihoptryckt lager.

Koka upp rabarber och vatten. Låt koka till det att rabarbern mjuknar, blanda i socker och se till så att det smälter. Ställ för att svalna, mixa till en slät sås.

Under följande moment behöver inte vispen tvättas om man gör sakerna i rätt ordning, det viktigt att börja med äggvitan då den inte stelnar om det finns fett på vispen.
Knäck äggen och separera vita och gula och lägg i varsin bunke. Vitorna vispas till ett hårt skum.
Häll grädde och vaniljsocker i en tredje bunke och vispa tills det tjocknat.
Tillsätt socker till gulorna och vispa. Häll även i osten och vispa tills sockret löst upp sig ordentligt, rör ner rabarberröran.

Rör ihop äggvita och grädde, var försiktig så att luftigheten inte försvinner. Rör därefter ner ost- och ägguleröran i bunken med äggvita och grädde så att det bildar en jämn smet. Även nu ska omrörning ske med försiktighet så att luftigheten blir kvar. Häll smeten i formen. Ställ formen i frysen minst tre timmar. Garnera med jordgubbar och servera. Det bästa är att låta jordgubbarna ligga i frysen en liten stund innan man lägger på dom, annars finns risken att det tinar upp cheesecaken onödigt snabbt.
150518105
150518103