Vit chokladmousse med syrlig röra

december 22, 2014 2 av momentsbymary

image

Under det här året har jag lärt mig att uppskatta vit choklad på riktigt. Detta framförallt tack vare den fantastiska vita chokladmousse som jag använt till tårtor men även efterrätter. Denna mousse är lätt att göra iordning, det tar tio minuter, sen får den stå i kylen några timmar och efter det är det bara att lägga upp för servering.

Moussen är söt och gör sig bäst med någon syrlig frukt eller bär. Det är riktigt gott att bara röra ihop ett par deciliter bär eller hackad frukt med ett par matskedar socker och låta det stå ett tag för att sedan toppa moussen med. Jätteenkelt, snabbt och gott. Den här årstiden finns ju de mest underbara citrusfrukter så varför inte filéa några klyftor sådana, eller ta passionsfrukt eller mango. Jag tycker att det är väldigt vackert med rött mot den vita moussen. Sommartid med lite fina jordgubbar till är den självklart fantastiskt men nu i vinter finns ju alternativ, denna gång tog jag hallon plockade i trädgården i somras och kärnor från granatäpple.

Vit chokladmousse 4 stora 6 små portioner
150 gram vit choklad
3/4 gelatinblad
4 dl grädde

Blötlägg gelatinet i minst 5 minuter. Vispa 3 dl grädde men se till att det inte blir för tjockt, då blir moussen klumpig. Jag skulle säga att det bästa är om den är lite lösare än vad man i vanliga fall har när man serverar vispad grädde (när moussen är kall kan man vispa den hårdare om den blir för lös, det är svårare att korrigera åt andra hållet). Hacka chokladen fint och koka upp 1 dl grädde. Häll den varma grädden över chokladen och rör tills det blir slätt, tillsätt gelatinet. Vänd ner grädden och ställ moussen och rör sedan om ordentligt (för att undvika klumpar) låt stelna i kylen några timmar.