Uppfräschning av en gammal stegpall

Uppfräschning av en gammal stegpall

juni 1, 2021 0 av momentsbymary

För någon vecka sedan hittade jag en AWAB-pall i mina föräldrars utomhusförråd. AWAB-pallen som är en riktig klassiker tillverkades av Anderstorps Werkstads AB och var ett självklart inslag i många svenska kök på mitten av 1900-talet. Pallen började produceras 1956 och sammanlagt tillverkades över 70 000 exemplar. Den pall jag hittade är inte producerad av AWAB utan RIAB men utseendet är detsamma. Trots att det funnits så otroligt många pallar är de väldigt eftertraktade och inte helt lätta att få tag på. De kan lätt kosta en femhundring på auktion utan att vara i särskilt fint skick.

Pallen jag gjort iordning har tillhört min morfar och jag tror att han haft den när han målat och tapetserat. Morfar var målare och pallen var full av färgstänk och något jag misstänker kan ha varit tapetklister. Dessvärre var hela pallen i ett slitet skick och även om jag tycker väldigt mycket om färgen som stegens plattor hade kunde inte de räddas. Det pappliknande materialet var fullt av färg, det hade hade släppt, böjt sig och på vissa ställen var det väldigt poröst. Det första steget i fixandet av pallen var således att avlägsna pappen och alla de limrester som fans under. Jag skrubbade med varmt vatten med diskmedel i med kökssvamp och använde en mindre skrapa. Samtidigt som jag tog bort limmet passade jag på att skrubba bort alla färgfläckar från pallen. Det här var ett arbete som tog mycket tid och när det var klart frågade jag mig vad jag gett mig in på för det förkromade stålet såg mest ledsamt och mjölkigt ut. Det fanns en hel del svarta fläckar på stålet och allt lim hade inte gått att få bort.

Jag skruvade isär pallen vilket inte är särskilt svårt, sammanlagt handlar det om åtta skruvar som ska lossas. Med hjälp av autosol putsade jag upp stålet. Vissa delar krävde en lång putsning med hjälp av putstrissa på skruvdragaren medan andra var mer lättarbetade och där räckte det med putsduk. Här gäller det verkligen att ha tålamod, för en bra putsning ger ett riktigt blankt resultat. När allt var ordentligt putsat och avtorkat skruvades pallen ihop igen.

Det är stor skillnad på den oputsade och den putsade skruven

Jag använde de gamla pappbitarna som mall för att klippa ut nya plattor till stegen. Jag har valt att använda mig av två kökstabletter. Det hade nog räckt materialmässigt att bara använda en men jag ville ha vissa valda delar av motivet på stegen. Jag vet att många som fixar till gamla pallar använder bordstabletter med klassiska designmotiv tex från Svenskt Tenn, själv körde jag en bugetvariant med färger som kändes mer som mig. På så sätt kan jag ju ändra mig och byta motiv med tiden utan att känna att det kostar särskilt mycket.

Plattorna limmade jag fast och sedan var stegpallen som ny, ja det var den ju faktiskt. Jag är väldigt nöjd med resultatet, det blev fint. Visst är det roligt att fixa till något gammalt och ge det en plats i hemmet men det blir än mer värdefullt eftersom den här pallen tillhörde morfar. Vid tillfällen som detta tänker jag att jag är ganska duktig på att göra saker fina. Tyvärr känns det lite ledsamt med tanke på att jag befinner mig på en plats som jag inte bryr mig om på det viset. Här blir inget iordningfixat med kärlek.

Oavsett mitt humör och tankar om livet i övrigt blev pallen riktigt snygg och den ser verkligen inte ut att ha stått i ett kallt och fuktigt förråd. Stålet är skinande blankt och jag är jättenöjd med mitt val av motiv på stegen. Den här uppfräschningen av möbel kostade 40 kronor för bordstabletter och ca 5 kronor för förbrukning av autosol och en kökssvamp.