Tankar om barn och mat

maj 18, 2014 0 av momentsbymary

Den sista veckan verkar magen ha exploderat. Jag tycker att den är jättestor och det börjar gå upp för mig att lilla Filuren ska bli storebror. Nu börjar också tankarna komma på hur jag önskar att saker kunde bli med det nya livet. Jag vill ha användning av de erfarenheter jag haft av Filuren för att ta tillvara på det jag lärt mig som varit bra och för att förhoppningsvis inte göra samma misstag igen. Sjävklart är alla barn olika och det som fungerar för det ena behöver inte alls vara rätt för nästa men vissa saker kan ju ändå vara bra att ha med sig.

Just området mat har aldrig varit lätt med Filuren, amningen krånglade, mjölkproduktinen var aldrig hög nog, han är allergisk mot mjölkprotein och han är svår att få i mat för det mesta. I perioder går det mycket lättare men oftast får man köra med massa trick. Filuren har erbjudits hemlagad pure från början, både som mat och friktpuré. Tyvärr har han vägrat den hemmagjorda maten och istället velat ha burkmat, helt slät. Först nu, senaste veckorna, har det ibland gått ner lite mat som haft små bitar eller så har han accepterat att äta små bitar om han får ta dom själv med handen. Mycket, mycket mat har ändå spottats ut. Det får ju ta den tid det tar, en dag har han säkert lärt sig att äta hemlagad vanlig mat. Fruktpuré har däremot alltid accepterats och jag har väl lagat ca 90% av de otroliga mängder puré som han ätit. Jag vill gärna att han får puré gjord på ekologisk frukt eller hemodlat/egenplockat. Att koka egen purè är mysigt och huset luktar så gott.

Under vårat stora kalas som vi hade i helgen var Bambino på plats och vi fick en goodiebag med produkter från dom. När jag plockade upp sakerna nu på eftermiddagen tänkte jag mycket på framtiden och jag insåg att alla produkterna tilltalar mig och har något som jag gillar. Vissa kommer vara till användning nu medan andra kanske först plockas fram om några månader.

image
Produkter ur goodiebagen

Jag hoppas så att lillasyster kommer acceptera att äta hemlagad mat, dels blir det ju billigare men jag vill även ha kontroll på vad som slinker ner och sen gillar jag verkligen att laga mat. I goodiebagen fanns en purékokbok och jag skulle vilja ha möjlighet att använda den och inspireras av de olika recepten. Jag ska prova redan nu att tillaga rätterna i boken till Filuren, för även om han bara vill ha köpt mat brukar jag lura i honom några skedar hemlagat då och då, en dag hoppas jag kunna ge honom en hel måltid.

När det gäller fruktpuré körde jag i början på att frysa in puré i formar och sedan lägga över dom i burk när de skulle tinas. Efter några månader köpte jag återanvändningsbara klämpåsar istället vilket jag tycker är mycket mer praktiskt. Dock kommer det med lillasyster bli ännu mer praktiskt. Filuren äter ju själv ur påsarna nu men tidigare tryckte jag ut fruktpurén i en sked, den här gången kommer jag ha skedar som fästs direkt på påsen vilket verkar betydligt smidigare, tack för det Bambino!

När vi väntade Filuren fick vi massa gratis matningsskedar, länge använde jag dom och tänkte att det var väl lika bra som alla andra. Dock har jag med tiden förstått att det är stor skillnad på sked och sked. Mina favoriter är helt klart Bambinos skedar som jag tycker är söta, de har en mjuk form, är lagom stora och jag älskar det långa handtaget och vinkeln som gör att det är lättare att nå ner i djupare burkar och muggar och dessutom ger en annan vinkel just vid matningen så att de där vispande händerna framför ansiktet inte träffar skeden lika ofta. Hemma hos oss har tyvärr skedarna en tendens att försvinna snabbt som ögat så jag var väldigt glad att det låg ett paket i goodiebagen.

Filuren har fått flaska sedan han var väldigt liten, nästan nyfödd, då vi var tvungna att tilläggsmata. Vi har hållit oss till ett och samma märke. Tyvärr har de flaskorna blivit för små nu och eftersom vi fick med en flaska med goodiebagen som är rymlig ska vi prova den framöver. Det blir spännande att se om han kommer acceptera dess form som skiljer sig från tidigare flaskor. Jag gillar när faskorna har stor öppning och denna har det. För mig är det ett krav då jag annars tenderar att söla utanför med pulver och vatten.

Det finns många saker jag kommer ha med mig i tankarna när lillan kommer kring hennes ”ätande”, detta är bara några som jag kom att tänka på när jag packade upp goodiebagen. Det kommer bli spännande med ett nytt barn, men egen personlighet och egna idéer. Kanske kommer vissa av de saker jag lärt mig av Filuren vara till hjälp, förhoppningsvis kommer vissa saker vara lite lättare.