Ta med sommaren in i köket

juni 10, 2016 0 av momentsbymary

1606103
Sommaren är här och nu blommar det i vår trädgård. Än är det ett tag kvar innan frukt och bär går att plocka här hemma men trädgården är redan fylld av ätbara skatter. Örter och kryddor växer så att det knakar, rabarbern kämpar på och sen finns det ett och annat som också kan änvändas även om det inte alltid verkar så självklart.

Idag vill jag tipsa om att dekorera bakverk, smoothies eller mat med det trädgården eller naturen bjuder. Att lägga blommor eller blad direkt på maten kan vara otroligt effektfullt. Det finns många tips om vilka växter som är ätbara på nätet. Man behöver såklart inte äta garneringen men det är ju inte klockrent att bjuda på giftiga växter så kolla upp innan. I regel ska man inte använda köpta blommor om de inte odlats just för att ätas, det är bättre med egenodlade eller vilda (men kanske inte just de som växer i vägkanten eller på besprutade platser. Har man en egen trädgård finns det färdiga frömixer med ätbara blommor man kan så.
1606102
111

Något annat snyggt att dekorera med är rabarnerskruvar. De fixar man lätt genom att dra av strängar av det uttrycket skiktet på rabarern och lägga i kallt vatten en stund. Snart har det kryllar ihop sig och passar fint att lägga på bakverk, desserter eller kanske i ett glas med något gott att dricka.
1606101

Tredje dekorationstipset är även ett smaktips. Odla eller köp färska örter eller kryddor att toppa både mat, desserter eller dryck med. En smakförhöjare som även är vacker. Min stora favvo just nu är ängssyra, otroligt snygg.
1606104