Smörgåstårta med caesarsmak

januari 27, 2015 1 av momentsbymary

image

För att fira fyra personers födelsedagar gjorde jag en smörgåstårta. Jag gjorde den inspirerad av en av mina absoluta favoriträtter, caesarsallad. Jag tycker att det blev jättegott och inte så tungt som vissa andra smörgåstårtor. Till den serverades en sallad på romansallt, tomater, gurka och paprika. I receptet har jag valt grövre formbröd, jag tycker att det blir mycket godare så, men det är självklart en smaksak.
image

Caesarsalladsmörgåstårta (8 personer)
1 limpa formbröd (större förpackning typ jättefranska av grövre karaktär)
1 grillad kyckling
ca 300 gram bacon
50 gram parmesanost
1 gurka
ärtskott eller annat att garnera med
5 dl crème fraiche
2 dl caesardressing
2 dl majonäs
salt
svartpeppar

Stek bacon till det blir knaprigt. Jag brukar tillaga bacon i ugn på plåt i 200 grader, då slipper jag os. Smula sönder baconet (lägg undan 1/3 av baconet om du vill använda det till garnering)
Plocka köttet ur kycklingen och skär i små bitar.
Tag 1/3 av gurkan och skär små tärningar.
Riv parmesanosten fint.

Blanda ovanstående ingredienser i en skål. Blanda i en annan skål crème fraiche, majonnäs och caesarsalladdressing. Smaka av med salt och peppar. Rör ihop 2/3 av crème fraicheröran med kycklingröran.

Dela upp brödet i tre lika stora högar. Gör ett lager botten av ena högen bröd, bred på hälften av kycklingröran. Lägg på bröd för att göra ett till lager och bred ut resten av kycklingröran. Lägg på det sista lagret bröd och täck tårtan med crème fraicheröran.

Skär gurkan i lika långa bitar som tårtan är hög. Gör tunna skivor på höjden och tryck fast runt tårtan, garnera resterande del av tårtan så som önskas.

image