Smoothies och puré till liten och stor

juli 2, 2014 3 av momentsbymary

Jag har sån tur att mina gravidcravings efter färska bär och frukt i olika former som jag har just nu infaller med den tiden på året då det finns mycket frukt att tillgå i butiker. Nu börjar det ju mogna bland bär och frukt i trädgården och naturen också. Vissa dagar är jag ständigt illamående och då är det svårt att få i sig så mycket annat än just bär och frukt. Färska bär och frukt direkt som den är, är ju underbart gott, likaså som fruktsallad, men just nu är det ändå smoothies jag gillar bäst. De är så goda och friska och ett enkelt sätt att få i sig energi dagar med illamående.
image

Jag äskar att bara slänga i lite frukt och bär av olika slag i mixern tillsammans med färskpressad juice, men finns det inte frukt att pressa hemma går det ju bra med köpt juice med. jag tycker man ska improvisera, prova sig fram, ta det som finns för det blir gott oavsett. Ibland har jag även i yoghurt och vill jag ha smoothisen matigare är det ju bara att slänga med lite gryn och frön. Egentligen är det bara skafferiet och fantasin som begränsar det hela. En varm sommarkväll kan frukt, frysta bär och några isbitar som mixats bli en fin grund till en drink.

Lilla Filuren gillar också smoothies. Han har inte riktigt koll på tekniken att dricka tjockare vätskor än så till honom använder jag klämpåsar. Dessa klämpåsar är ett av mina allra bästa köp till Filuren. Jag tror vi har haft dom hemma ett halvår drygt och under den tiden har jag kokat många omgångar fruktpuré med olika smaker som frysts in samt gjort färska smoothies om Filuren ska äta det samma dag. Jag tycker påsarna är enormt praktiskka och jag gillar verkligen att man själv kan koka sin egen puré att ha i klämisarna och därmed välja råvaror själv då jag vill helst använda ekologiskt och närodlat när den möjligheten finns. Eftersom Filuren är lite av en vilding och gärna vill hitta på saker är vi ofta på väg och då är de här påsarna så praktiska att plocka fram då.
image

Här följer en enkel beskrivning på hur jag brukar göra puré att fylla påsarna med.
Grunden till de flesta puréerna jag kokar är äpple och päron då Filuren älskar det. Den frukt/bär som ska användas sköljs, skalas och ansas. Jag brukar göra två eller fler smaker vid samma tillfälle. De frukter jag vill ha från grunden som finns i alla sorters puré kokas först med lite, lite vatten i botten. Här brukar jag som nämnt ha äpple och päron. Frukten blir ju rätt vattnig av att koka så jag brukar ta ur lite vätska och spara vid sidan av, då kan man använda den till att reglera tjockheten på purén i samband med att man mixar.

När frukten mjuknat mixas den och den del av satsen som man vill ha som ”smak 1” hälls över i en bunke eller kastrull för att svalna. I det som man sparar i grytan tillsätts nu frukt eller bär för att få en till smak. Det kan tex vara banan, jordgubbar, blåbär, hektarin eller mango. När frukten mjuknat mixar man igen och vill man ha en tredje smak gör man om samma sak ännu en gång, annars låter man purén svalna och fyller påsarna.

För att det ska fungera bra med puré i den här sortens påsar tycker jag att den ska vara ganska lös, men den kan såklart bli för lös också. Vill jag a purén lite tjockare brukar jag 1. ta ur vätska om det ännu inte har mixats, 2. tillsätta banan som gör att purén blir tjockare.
image

Jag brukar alltid smaka på de saker jag lagar till Filuren och fruktpuréerna är inget undantag. Jag tycker att de är riktigt goda och det har hänt att jag smaksatt ett och annat bakverk med puré jag kokat till honom.