Sent adventsfika eller glöggmys

december 2, 2014 1 av momentsbymary

1
Jag hade tänkt att bjuda min man på adventsfika i söndags men helgen fylldes ju med event och besök i stugan så vi tog fikat ikväll istället. Det blev ett hyfsat nyttigt alternativ vilket såklart gillas när det är meningen att jag ska bli lite mindre. Till glöggen/teet serverades salta mandlar, pepparkaksstickor med ädeloströra, torkade äppelringar, rågchips med ädelost och granatäpple samt fruktfat. I glöggen hade vi mandel och tranbär, mycket godare (och förhoppningsvis mindre giftigt) än russin.

4
Rågchipsen har jag inte sett förut, det går såklart att använda liknande bröd (som tex finn crisp) och bryta bitar. På brödet har jag bara lagt en liten bit blåmögelost och några kärnor granatäpple.

Pepparkaksstickor som man dippar i ädelostcreme är verkligen ett lättfixat trevligt tilltugg. I december är det alltid behändigt att ha lite pepparkaksdeg i kylen och plocka fram när det behövs. Luten av nygräddad pepparkaka är ju ljuvlig. Sticksen gör man genom att inte kavla ut degen allt för tjockt och sedan skära stickor med kniv eller pizzaslicer, det går ju på ett kick. Ädeloströran har jag gjort genom att blanda duetto (ost som är gorgonzola och mascarpone i lager) och kesalla, ungefär hälften hälften.

75
Salta mandlar gör man snabbt och enkelt. De är så underbart goda nygjorda och varma men smakar även bra kalla. De görs lätt genom att blanda ca 1 tsk salt med två-tre matskedar vatten. Sen är det bara att röra om tills saltet löst sig. Mandlarna läggs i en het stekpanna och så häller man lite av vätskan i stekpannan och skakar om till vätskan är borta. Detta upprepas tills mandlarna blivit lagom salta, hur salt det är är upp till var och en att avgöra.

68

Äppelchips är också det lätt att göra men tar lite tid för torkning. Man kan torka dom på trådar eller pinnar hängande i luften, i svamp och frukttork, torkskåp eller ugnen. Jag har torkat dessa i ugn på ca 75 grader i två-tre timmar på en inställning med extra mycket luftning, har man inte det får man öppna luckan då och då för att släppa ut fukt.
Äppelchiosen görs genom att kärna ur och skiva äpplen i jämna skivor, ca 3 mm. Skivorna doppas sedan i 1 dl vatten blandat med 1/2 pressad citron och pudras eventuellt lätt med kanel. Sedan läggs/hängs de för att torka. Torkar de liggande behöver man eventuellt vända på dom någon gång.

Till detta serverades även clementiner, de finns ju liksom alltid med hemma hos oss den här årstiden.
3