Sannas doptårta

november 25, 2014 11 av momentsbymary

image

Efter 14 andra sorters bakverk till dopet var det dags för tårtan.

Den har 3 bottendelar gjorda efter 3 lika delar. 2 av dom i vanilj och en i choklad. Ett lager är fyllt med hallon- och björnbärsröra och grädde och ett lager med chokladfluff. Tårtan är spacklad med marängsmörkräm och täckt med sugarpaste.
image

Hallon- och björnbärsröra (syrlig)
400 gr hallon och björnbär
2 dl syltsocker

Låt bären och sockret koka till dess att dem mesta vätskan försvunnit och den tjocknat. Det ska se ut som kompakt sylt.

2,5 dl grädde
1 knivsudd bakpulver
1 tsk florsocker
Vispa samtliga ingridienser till dr blivit fasta.

Chokladfluff
180 gram choklad (jag använde 130 gram ljus och 50 mörk)
3 dl grädde

Värm grädden och rör ner chokladen i bitar. Värm och rör till dess att chokladen smält. OBS grädden får inte koka. Ställ chokladgrädden att svalna minst 6 timmar. Vispa upp till eller fluff.

Marängsmörkräm
2 ägg
1,5 dl socker
Saft av 1/2 citron
200 gram smör, rumsvarmt

Vispa ägg socker och citron i en bunke över vattenbad. Vispa till den blivit 60 grader och tjocknat.
Ta av från värmen och vispa till den blivit kall.
Rör ner smöret lite åt gången. Vispa snabbt ihop till ett jämnt fluff.

Montering
Du ska ha tre bottnar. Bred ut bärröran på det nedersta lagret. Spritsa därefter på grädden och jämna ut den. Lägg på nästa lager. Bred på chokladfluff och avsluta med sista lagret botten.

Efter detta moment brukar jag låta tårtan stå till sig i folie minst 6 timmar.

Spackla tårtan med smörkrämen. Täck och garnera.