Saffranscheesecake med mörk choklad och lingon

december 19, 2014 0 av momentsbymary

Nu är det jul här i vårt hus… eller snart är det jul i alla fall. Här kommer en julig cheesecake som är en perfekt dessert i juletid eftersom den går att förbereda helt och hållet i förväg för att sedan bara plockas fram den dagen den ska avnjutas.

Jag gjorde en liten cheesecake i ett 19 cm anslag. Jag skulle rekommendera att man tar 1,5 eller 2 gånger satsen om man vill använda en mer ”normalstor” form.
image

Botten
9 digestivekex
2,5 msk smält smör

Fyllning
2 ägg
2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker/eller lite vanilj från en stång
1,75 dl socker
1 bit bitsocker
0,5 gram saffran

100 gram Philadelphiaost
75 gram mascarpone

Smaksättning
50 gram mörk choklad
0,5 dl lingon

Smörj eller klä en form med bakplåtspapper (jag klär den alltid, det går fort och kakan blir enkel att ta ur och kanterna fina.
Smula sönder digestivekexen, tex i mixer, med mortel eller banka på som sjutton när de ligger i en påse. Blanda kexen med smälta smöret och tryck ut massan i formen så att det blir ett jämnt och ihoptryckt lager. Ställ kallt för att stelna.

Under följande moment behöver inte vispen tvättas om man gör sakerna i rätt ordning, det viktigt att börja med äggvitan då den inte stelnar om det finns fett på vispen.
Knäck äggen och separera vita och gula och lägg i varsin bunke. Vitorna vispas till ett hårt skum.
Häll grädde och vaniljsocker i en tredje bunke och vispa tills det tjocknat.
Stöt saffranet tillsammans med en bit bitsocker. Tillsätt socker till gulorna och vispa. Häll även i osten och saffranet och vispa tills sockret löst upp sig ordentligt.

Rör ihop äggvita och grädde, var försiktig så att luftigheten inte försvinner. Rör därefter ner ost- och ägguleröran i bunken med äggvita och grädde så att det bildar en jämn smet. Även nu ska omrörning ske med försiktighet så att luftigheten blir kvar. Vill du ha lingonen i cheesecaken istället för på rörs de försiktigt ner nu. Ställ formen i frysen minst tre timmar. Garnera (om du vill) med smält eller riven mörk choklad och lingon.