Rosa födelsedagstårta

juni 29, 2014 8 av momentsbymary

Idag har jag gjort klart en födelsedagstårta till en jättesöt liten tjej. Eftersom jag kom på att göra tårtan på torsdag kväll hade jag inte direkt mycket tid på mig och inte möjlighet att köpa in något nytt för dekoration. Jag valde därför att dekorera tårtan på ett liknande sätt som en tidigare tårta. Det kändes liksom tryggt och bra. Jag lurade nog mig själv. Allt som möjligtvis kan krångla har gjort det. Det var inte långt ifrån att det hela slutade med tårar och skrik. Jag är så glad att det blev någon tårta alls till slut och ännu gladare att den inte står i mitt kylskåp längre.

Jag är så less nu på allt krångel att jag inte vill baka en enda tårta igen i mitt liv, samtidigt sitter jag med en idé om en chokladtårta så jag står väl där i köket snart igen.

image

Recept
Tårtbottnarna är gjorda enligt tre lika delar, googla recept, det finns på massa ställen. Jag har använt 7 större ägg och 1 tsk bakpulver till ett 27 cm anslag. Bottnarna är smaksatta med vaniljsocker.

Vit chokladmousse
200 gram vit choklad – god, inga fuskgrejer. Använder man choklad i bakning ska det vara choklad man gillar
1 gelatinblad
5,75 dl grädde

Blötlägg gelatinet i minst 5 minuter. Vispa 4 dl grädde men se till att det inte blir för tjockt, då blir moussen klumpig. Jag skulle säga att det bästa är om den är lite lösare än vad man i vanliga fall har (när moussen är kall kan man vispa den hårdare om den blir för lös, det är svårare att korrigera åt andra hållet). Hacka chokladen fint och koka upp 1,75 dl grädde. Häll den varma grädden över chokladen och rör tills det blir slätt, tillsätt gelatinet. Vänd ner den vispade grädden och ställ moussen för att stelna i kylen några timmar.

Jordgubbsmousse
1 blad gelatin
2,5 dl jordgubbssylt (gärna hemkokt)
1 msk pressad citron
1 msk vatten
4 dl grädde
eventuellt färska jordgubbar

Lägg gelatinet i kallt vatten minst 5 minuter.
Passera jordgubbssylten genom en sil eller mosa med mixer.
Värm citronsaft och vatten. Jag använde en hemmagjord sylt som inte är så söt så jag hade 2 msk vatten och ingen citronsaft denna gång.
Lös upp gelatinet i den varma vätskan och blanda det sedan med sylten.
Vispa grädden och rör sedan ihop den med sylten. Låt stå kallt.
Eftersom det är sommar och det finns tillgång till svenska fina jordgubbar ville jag har jordgubbsbitar i moussen. Jag delade därför 3 dl jordgubbar i bitar och rörde ner. Jordgubbar saftar ju sig så det kan vara klokt att ha en tjockare bottendel under detta lager mousse annars är risken att bottnen blir för våt och sjunker ihop helt.