Robbans gudomligt goda nougattårta

augusti 11, 2014 5 av momentsbymary

Min man älskar dubbelnougat, i övrigt är han inte nån godisråtta. Inspirerad av honom gjorde jag en tårta som blev så fantastiskt god att jag blev helt lycklig av att äta den. Jag som inte gillar gräddtårtor och liknande blev däremot så förtjust i denna att jag kommer baka den många gånger. Jag älskar när en tanke på hur ett recept skulle kunna se ut blir helt fantastiskt när man provar att göra det.

Denna tårta är liten, men räcker långt för den är riktigt mäktig. Jag har gjort den i ett 15 cm anslag, vill man ha den större 22-24 cm rekommenderas dubbel sats (dvs göra två långpannor botten och minst dubbelt så mycket fluff. Bottnarna är nötiga, lite sega och tillsammans med fyllningen med härligt framträdande nougatsmak blir det helt ljuvligt.

Tårtbottnarna görs i långpanna, tårtan byggs sedan i en springform som jag klätt med bakplåtspapper, detta gör jag för att bottnarna inte är nog stabila att bygga utan stöd.
image

Nötbottnar
4 ägg
2 dl socker
125 gram hasselnötter
1,5 msk potatismjöl
1,5 msk kakao
2,5 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt. Mal nötterna och blanda sedan med mjöl, kakao och bakpulver. Vänd ner blandningen i äggsmeten. Bred ut i längpanna och grädda 5-7 minuter mitt i ugnen i 225 grader.

Låt bottnen svalna något, stjälp sedan ut bottnen på sockrat papper och dra bort det övre pappret. Var försiktig då kakan lätt går sönder. Låt svalna.

Dubbelnougatfluff
200 gram dubbelnougat (4 bitar)
4 dl grädde
+ eventuellt 0,5-1 d grädde

(Jag valde att dela upp nougaten i den ljusa och mörka delen och få två olika sorters fluff. Det måste man inte göra men jag tycker att det är roligt och snyggt med två olika färger på fyllningen.)
Dela nougatbitarna i ljus och mörk del. Värm 2 dl grädde till ca 70 grader, det ska INTE koka. Smält den mörka nougaten i grädden och rör till det är ordentligt blandat. Ställ in i kylen minst sex timmar. Gör på samma sätt med den ljusa nougaten.

Efter minst sex timmar i kylen vispas nougatgrädden till ett fast fluff.

Att bygga tårtan
Klä insidan på en springform med bakplåtspapper (pappret fäst med lite smält smör eller flytande margarin).
När man bygger behöver man tänka på att det ska vara 4 lager botten, bottnarna behöver inte vara hela, det går bra att lappa ihop flera bitar.

Lägg först ett lager botten längst ner i springformen. Bestäm sedan vilken färg på fluff som du vill täcka tårtan med, ljust eller mörkt. Den färg du inte vill täcka tårtan med är den du börjar fylla med. Bred ut ett lager fluff på tårtbottnen, om du tänkt att ha lite kvar till garneringen tar du lite mindre än häften, annars tar du hälften av fluffet. Lägg ett lager tårtbotten över och bred ut ett lager av den andra färgen fluff. Lägg på ytterligare ett lager botten och bred ut den första färgen. Avsluta med ett till lager botten. Nu kan tårtan med fördel stå en stund i kylen och stelna till.

Det fluff som finns kvar av den andra färgen ska användas för att täcka tårtan. Ser det ut att vara lite kan man hälla på mer grädde och vispa återigen tills det blir fast. Öppna springformen, ta av pappret längs kanterna och stjälp upp tårtan på ett tårtfat så att den övre delen hamnar neråt. Täck tårtan med fluff och garnera den. Tårtan ätes kyld och det räcker med små bitar då den är mycket mäktig.