Rågbröd

september 4, 2014 0 av momentsbymary

image

Igår fick jag med mig två av mormors receptsamlingar hem. Böckerna har legat hemma hos mamma i ett gäng år men nu tog jag hem dom för att kolla om jag kunde hitta några skatter. Bland recepten fanns ett på rågbröd eller rågkakor. Jag älskar rågkakor med brödkrydda men tänkte piffa upp kakorna med lite frön och mums vad gott det blev. Lite gammalt och lite nytt, en riktigt god blandning.

Rågsiktskakor
60 gram smör
5 dl mjölk
1 paket (50 gram) jäst
1,5 msk brödkrydda (fänkål, anis, kummin) egengjord, eller köpt
2 tsk salt
2,5 msk sirap
12 dl rågsikt
0,5-1 dl frön, tex solroskärnor, pumpafrön, linfrön

Smält smöret i en kastrull, häll därefter i mjölken och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll över lite av degspadet och rör till jästen löst upp sig. Tillsätt resterande del av degspadet. Blanda ner brödkrydda, salt, sirap och därefter rågsikt och frön. Arbeta ihop degen till den blir smidig och låt den därefter jäsa under bakduk 30 minuter.

Knåda ihop degen och dela den utefter hur stora kakor du vill ha, tex passar det bra med 6 större kakor som man skär av, eller 12 mindre som passar bättre att dela på mitten. Forma bullar av degbitarna och platta till. lägg dem på plåtar och nagga ordentligt. Låt kakorna jäsa under duk 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda kakorna i ugnen 10-18 minuter beroende på storlek, de ska bli gyllenbruna men får inte stå inne för länge då de riskerar att bli torra. Pensla kakorna med vatten och lägg att svalna under bakduk på galler. Förvaras i plastpåse.