Med belysning blir växthuset ännu mysigare

Med belysning blir växthuset ännu mysigare

juli 4, 2021 0 av momentsbymary

Det här inlägget publiceras i samarbete med Signify Sweden AB (Philips Lighting Sweden AB) där jag fått möjligheten att testa belysning från Philips Hue i utbyte mot att skriva en recension av produkterna (Philips Hue Outdoor Lightstrip och Philips Hue Bridge).

För mig som är väldigt intresserad av utomhusmiljö var det verkligen en fin möjlighet att få testa utomhusbelysning från Philips Hue och i detta fall en böjbar ljuslist. Det finns så mycket möjligheter med belysning. Rätt ljussättning kan förändra ett rum men kanske glömmer vi ibland att detsamma gäller i vår utomhusmiljö.

När jag under våren fixade till det gamla trista växthuset på tomten genom att bygga odlingslådor, hyllsystem och odlingsbänk så slog det mig att med en bra belysning skulle växthuset kunna bli ett fint rum att sitta i på kvällarna, en plats för mig att finna ro och inte bara en plats för odling. Utifrån det blev det självklart att ljuslisten skulle sättas i växthuset. Ett rum behöver belysning.

Det tog mig bara tio minuter att montera ljusslingan. Jag valde att ha den ca 30 centimeter från markhöjd där det fanns en bra planka att skruva fast fästen på. Fästena skruvas fast och sedan klickas ljuslisten fast på dem, lätt som en plätt. Att koppla in sladdar, installera bryggan, ladda mer appen och koppla ihop ljusslingan tog inte mycket längre tid det. Det kanske låter som något som är omständigt men det upplever jag inte att det var. Tack vare bryggan ges ju den fantastiska möjligheten att styra ljusslingans sken med mobilen, från svagt till starkt, i olika nyanser och kulörer och man behöver aldrig aldrig gå upp eller ut för att sätta på eller stänga av utebelysningen. Jag upplever att detta gör att belysningen används mer.

Jag måste säga att tack vare ljussättningen blev växthuset en helt annan plats. Det blev som ett riktigt rum med möjlighet att anpassa ljuset efter situation. Att placera ljusslingan långt ner var verkligen en hit. Det blev väldigit snyggt och gav ett fint ljust till rummet som blev upplyst på ett sätt som kändes naturligt rätt. Jag har suttit i växthuset försommarkvällar och läst, andra kvällar och bara samlat mig efter en intensiv dag och någon gång har jag gått dit sent och i skenet från slingan jobbat med växterna.

Jag har lite andra ljuskällor i växthuset, värmeljus och solcellslampor. Ljuslisten ger alltid en fin grundbelysning, det andra är mer för att förstärka känslan. Min upplevelse är att olika ljuskällor är fina att kombinera och ger det allra bästa resultatet.

Ljusslingan kommer såklart komma mer och mer till användning nu när det har vänt och kvällarna kommer komma lite tidigare. Jag ser så många platser i trädgården där det hade kunnat passa med en belysning av det slaget, vid uteplatserna, under trappsteg, runt området med hammocken för att ge det en känsla av rum, längs stigen till barnens lekplats, runt en speciell rabatt eller plantering.

Min upplevelse av produkterna och att ha använt dem genom appen är enbart positiv. Det är enkelt och ger oändligt med möjligheter när det kommer till ljuset och vad det kan gör med trädgården, uteplatser, växthus eller andra delar av vår utomhusmiljö. Om du är intresserad av Philips Hue-systemet och vilka former av belysning som erbjuds för inom- och utomhusbruk kan du läsa mer på den här länken.

Det går snabbt att montera fästena till ljusslingan
Ett varmt gult växthus i skogen
Och ett lite kyligare vitt växthus
De vita snickerierna skiftar i nyans efter valet av färg på ljus.
Att ha ljus i nederdel gör att det går bra att ha ett någorlunda starkt ljus för att lysa upp växterna utan att bli bländad.
Man man matcha ljuset med färgen på blommorna.
Ljusslingan har möjlighet att lysa såpass starkt att det ger god sikt i xäxthuset trots att det är helt mörkt ute.
En ljusslinga nära marken/golvet tar bort alla mörka vrår.
Med ljus från golvet passar det perfekt att köra på svagare ljuskällor högre upp i rummet, som tex levande ljus.